De vigtigste medicingodkendelser i 2015

Antallet af nye lægemidler, der blev godkendt til markedsføring, steg i både USA og Europa i 2015. MedWatch giver dig overblikket over de vigtigste nye produkter på disse markeder.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Både Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, og den amerikanske Fødevare- og Lægemiddeladministration, FDA, har sat flueben ved endnu flere ansøgninger for registrering af nye lægemidler, end det har været tilfældet i de senere år.

Allerede 11. december overgik FDA sidste års total på 41, da man gav grønt lys til Roches lægemiddel alectinib til behandling af lungekræft, og siden er fulgt en lille håndfuld godkendelser mere. 2014 havde ellers tegnet sig for det største antal lægemiddelgodkendelser i USA i 18 år.

Og i Europa er nye godkendelser steget fra 57 i 2012 til 79 i 2013 og yderligere til 82 i 2014, mens EMA's ekspertpanel CHMP i år har givet en positiv anbefaling, hvilket i realiteten er det samme som godkendelse, til 93 nye lægemidler.

Det er dog vigtigt at nævne, at de europæiske myndigheder modsat sine amerikanske kolleger medtager godkendelser af generiske lægemidler i den statistik.

Men det er ikke kun antallet af nye godkendelser, der er værd at hæfte sig ved, når man kigger tilbage på året, der gik, i medicinalindustrien i regulatorisk forstand.

2015 var også året, hvor et par markante nye lægemiddeltyper for alvor brød igennem med markedsgodkendelser, mens der kom nye aktører på banen i mere traditionelle kategorier.

Samtidig fik en række af de store danske aktører endelig sikret sig godkendelse af vigtige pipeline-aktiver. MedWatch har her samlet nogle af de mest markante godkendelser i årets løb.

Onkologisk paradigmeskifte

I biotek- og medicinalindustrien, i hvert fald den del af industrien, der beskæftiger sig med onkologi, har der i flere år været et væsentlig fokus på de nye muligheder som immunterapier, og særligt såkaldte checkpoint-hæmmere, kan spille inden for behandling af kræft.

Og én underkategori af checkpoint-hæmmere har i særdeleshed tiltrukket sig opmærksomhed og er begyndt at blive implementeret i kræftbehandling verden over på baggrund af flere godkendelser i 2015, nemlig de immunterapier, som blokerer en af de to forbundne proteiner PD-1 eller PD-L1.

Det første middel i denne lægemiddelklasse, som fik mulighed for at blive markedsført, var Mercks Keytruda, der blev godkendt mod modermærkekræft i USA allerede i september 2014, og i slutningen af det år fulgte rivalen Bristol-Myers Squibbs' Opdivo i samme indikation i USA.

Foto: /ritzau/AP/Daniel Hulshizer/
Foto: /ritzau/AP/Daniel Hulshizer/

Men i år er godkendelserne fortsat i en lind strøm for de to selskaber på begge sider af Atlanten, hvor det er blevet til både nye godkendelser inden for modermærkekræft, samt godkendelser inden for lungekræft og sågar nyrekræft.

Begge midler har vist glimrende resultater i flere forskellige kræftformer, og da flere store aktører står på spring til at tage kampen op med de to amerikanske selskaber, kan lægemiddelklassen også forventes at være i det regulatoriske søgelys i 2016.

 Opdivo godkendt mod lungekræft i USA 

 Kræftkonkurrenter scorer europæiske anbefalinger 

 PD-1-rivaler styrer mod nye indikationer 

 BMS' milliardhåb godkendt i Europa 

 BMS' milliardhåb opnår endnu en godkendelse 

 Merck får godkendt Keytruda til behandling af lungekræft i USA 

 BMS får godkendt Opdivo-ansøgning efter blot en måned 

 BMS får udvidet indikationen for immunterapi 

 BMS’ Opdivo får udvidet paletten igen 

 FDA sætter stopper for Opdivos sejrsgang 

Kolesterolkamp skudt i gang

En anden meget imødeset lægemiddelklasse, som brød ind på scenen i 2015, var en type kolesterolsænkende medicin kendt som PCSK9-hæmmere, der blokerer enzymet af samme navn.

På dette område har kampen om at komme først på markedet med et produkt været et parløb mellem Sanofi/Regeneron og deres Praluent og Amgen med Repatha.

Begge disse midler blev i løbet af 2015 godkendt af både FDA og EMA og står nu klar til for alvor at overtage markedet for kolesterolmedicin fra den ældre lægemiddelklasse kendt som statiner.

I andet halvår af 2015 har kampen mellem de to midler i højere grad handlet om prissætning og medtagelse på lister over foretrukne lægemidler hos pharmacy benefits manager i USA, samt implementering i sundhedsvæsner i Europa.

 Amgen slår Sanofi i europæisk ræs 

 Succes for Sanofis store håb 

 Nye kolesterolmidler i amerikansk armlægning 

 Kolesterolkapløbet kan nu begynde 

 Sanofi og Amgen opgiver amerikansk blitzkrig 

 Amgen indsender ny ansøgning for kolesterolhåb 

 Sanofis kolesterolmedicin Praluent bliver godkendt i EU 

 Få patienter får adgang til ny kolesterolmedicin i USA 

 Express Scripts vil bruge milliarder på to nye kolesterolmidler 

 Amgen indgår speciel aftale om milliardhåb 

 NICE takker nej til Amgens kolesterolhåb 

 Amgen snupper sejr i amerikansk kolesterolkapløb 

 UnitedHealth satser på Sanofis kolesterolmiddel 

Tresiba vs. Toujeo

En af de traditionelt set helt store lægemiddelmarkeder, nemlig markedet for behandling af diabetes, oplevede også et par potentielt skelsættende godkendelser i årets løb.

Franske Sanofi, der står bag verdens bedst sælgende diabetesmiddel Lantus, men har oplevet nedgang i sin diabetesforretning på det seneste, fik godkendt sin nye generation af basal insulin, Toujeo.

Selskabets diabeteshåb, der skal tage kampen op mod Novo Nordisks Tresiba, blev godkendt i både Europa og USA, samt en række andre markeder i årets løb.

Men Novo Nordisk kunne dog også lade champagnepropperne springe i løbet af efteråret, da Tresiba langt om længe blev godkendt til det amerikanske marked.

Midlet blev allerede godkendt i EU i 2013, men selskabets ansøgning i USA blev i første omgang afvist, og Novo har derfor måttet væbne sig med tålmodighed, inden man kunne få adgang til det vigtigste medicinmarked i verden.

Nu står både Toujeo og Tresiba dog klar til at indtage de største markeder og den evindelige tvekamp mellem Sanofi og Novo Nordisk, der tidligere fokuserede på de to produkter Lantus og Levemir, ser ud til at kunne fortsætte.

 Sanofi får godkendt Tresiba-konkurrent i Japan 

 Endnu en godkendelse til Novo-rival

 Sanofi får europæisk godkendelse af Tresiba-konkurrent 

 Novo-rival sætter listepris på nyt insulinhåb 

 Sanofi lancerer Tresiba-pendant i USA 

 FDA godkender Sanofis langtidsvirkende insulin

 Vigtig detalje mangler for Novos milliardhåb 

 Nordea forventer Tresiba-lancering i 2016 

 Det er historien om et af Novos største nederlag 

 Analytiker: Tresiba kan sælge for 17 mia. kr. 

 "Det er sandsynligvis den vigtigste godkendelse, vi har fået i rigtigt mange år" 

 Novo får Tresiba godkendt af de amerikanske myndigheder

Flere danske sejre

Novo Nordisk var dog ikke det eneste danske selskab, der kunne sætte flueben ved en af sine vigtigste medicingodkendelser i årevis i 2015.

Lundbeck fik i løbet af sommeren godkendt sit middel brexpiprazole til behandling af depression og skizofreni i USA, hvor det vil blive markedsført som Rexulti.

Lundbeck udvikler og markedsfører midlet sammen med Japanske Otsuka, og det danske selskab har tidligere estimeret, at dets egen andel af salget af brexpiprazole vil overstige 5 mia. kr. årligt.

Herudover fik Genmab i november godkendt kræftmidlet Darzalex (daratumumab) i USA. Biotekselskabet har allerede sendt sit første produkt Arzerra i handlen gennem et samarbejde med Novartis, som overtog rettighederne fra GSK, men Darzalex ses som det egentlige guldæg i selskabets portefølje.

Midlet, som Genmab samarbejder med Janssen om, kommer dog ud til et tæt befolket marked, hvor FDA også har givet grønt lys til en række andre behandlinger mod blodkræft af typen myelomatose mod slutningen af året.

Endelig var der også vigtige regulatoriske sejre til Veloxis, ALK og Leo Pharma i årets løb.

 Lundbeck får godkendt milliardhåb i USA

 FDA godkender Genmabs store håb 

 Genmab-chef er "verdens lykkeligste mand"

 Nordea: Hurtig Genmab-godkendelse, hurtig lancering 

 Genmabs Darzalex tættere på endnu en godkendelse 

 Analytiker: Dansk kræftmiddel kan nå salg på 35 milliarder

 Genmabs Darzalex kan få konkurrence fra ny kant 

 Genmabs milliardhåb får yderligere amerikansk konkurrence 

 FDA godkender Takedas middel mod knoglemarvskræft 

 Veloxis lancerer transplantationsmiddel i USA  

 FDA-medvind til Veloxis 

 Løven får vigtig FDA-godkendelse 

 Leo Pharma indsender EU-ansøgning 

 ALK-vaccine godkendt i Japan 

 ALK opnår europæisk godkendelse 

Det løse

Herudover har EMA og FDA også brugt det forgangne år til at godkende en række andre lægemidler, der er blevet spået et enormt potentiale inden for behandling af blandt andet kræft, betændelse og hjerteproblemer.

Foto: /ritzau/AP/Steffen Schmidt/
Foto: /ritzau/AP/Steffen Schmidt/

Det drejer sig blandt andet om de to lægemidler Cosentyx og Entresto fra schweiziske Novartis, hvoraf især sidstnævnte er blevet imødeset med stor spænding, da ledelsen i den store medicinalvirksomhed selv har udpeget det som et af de mest lovende aktiver i selskabets pipeline, og analytikere har behæftet det med et topsalgspotentiale på op til 4,4 mia. dollars i 2020, mens schweizerne selv har endnu større forventninger.

 EU godkender Novartis’ blockbuster-håb 

 Novartis’ mulige multi-blockbuster får grønt lys i EU

 Novartis' blockbuster-håb godkendt i hjemlandet 

 FDA godkender mulig mega-blockbuster fra Novartis 

 Novartis’ psoriasishåb scorer første godkendelse 

 Psoriasishåb fra Novartis godkendt i EU 

 Nu har Novartis sikret sig ”de tre store” 

 Novartis får nye godkendelser til gigtmiddel  

 Pfizer får godkendt potentiel multi-blockbuster

 Udskældt fibrosemiddel får grønt lys i Europa 

 FDA fremskynder evaluering af fibrosemiddel 

 Vertex får godkendt potentiel multi-blockbuster mod cystisk fibrose

 Roche får godkendt middel mod lungekræft i USA 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også