Robot-revolutionen på trapperne

Nu er det ikke længere kun pilotprojekter og skrivebordsidéer, siger Teknologisk Instituts roboteksperter: Læs om tre velfærdsteknolgiske verdensnyheder, bl.a. robotdragten og robotfingeren.
Genrefoto
Genrefoto

En japansk robotdragt til personer med nedsat fysisk funktionsevne i benene, verdens første robotfinger, som kan føle som en menneskefinger, en højteknologisk minisender, så ambulancer kan transmittere til skadestuen.

Den robotteknologiske revolution på ikke mindst velfærdsområdet kommer nu efter at være i årevis i testfasen, mener de danske robot-specialister på Teknologisk Institut med henvisning til, at World Economic Forum ”har udpeget tre banebrydende velfærdsteknologier, der forventes at sætte mærkbart præg på hele verden i 2014."

”Hvad velfærdsteknologi angår, så flytter det sig nu fra pilotprojekter, afprøvninger og skrivebordsideer til meget mere ibrugtagning. Næste år har vi ikke kun de velkendte vasketoiletter, støvsugere og spise-, forflytnings- og kommunikationsteknologier. Vi har også robotdragter, minisender til live-transmissioner og andet avanceret udstyr, der hjælper til at (gen)etablere fysisk mobilitet samt oprette eller opretholde sociale relationer”, hedder det fra Lone Gaedt, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, i et nyhedsbrev om de nye teknologier.

En afgørende rolle

World Economic Forum har udvalgt 36 iværksættervirksomheder, som man forventer kommer til at spille en afgørende rolle de kommende år, herunder de tre velfærdsteknologier, som instituttet, i korte træk, beskriver således:

*Japanske Cyberdyne Inc. har udviklet robotdragten HAL, der hjælper ældre og personer med nedsat fysisk funktionsevne i benene med at gå. I 2014 kommer den på det europæiske marked. Robotdragten sættes fast på ét eller begge ben, hvor den registrerer de miniimpulser, der kan spores i huden, når hjernen forsøger at bevæge en muskel, hvorefter dragten mekanisk understøtter bevægelsen.

*Amerikanske SynTouch LLC har udviklet verdens første robotfinger, der kan føle på samme måde som en menneskefinger. Robotfingerens sensorer måler tryk, vibrationer og temperatur for på den måde at vide, med hvilken styrke, den fx skal gribe om et objekt.

*Amerikanske LiveU har udviklet en minisender, der bl.a. anvendes i ambulancer til at transmittere billeder og film af patienten direkte til skadestuen for på den måde at spare kostbar tid og give lægen mulighed for bedre forberedelse inden ambulancen når frem.

Læs mere om opfindelserne og se klip og interviews på instituttets hjemmeside

Honda tester robotter i Danmark

Robotten: Menneskets nye bedste ven

Robotterne er kommet for at blive

Regeringen ruller robotterne frem

Kvinde bevæger robot-hånd ved tankens kraft

"Verdens mest robot-automatiserede laboratorium"

Robot-ekspert: Frygt for robotter en barriere for vækst

Robotterne kommer - også i sundhedssektoren 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også