MedWatch

Robotterne kommer - også i sundhedssektoren

Et af de store temaer på årets rehab-messe i Düsseldorf er udsigten til, at service-robotter i alle afskygninger er på vej ind i sundhedssektoren. Det gælder bl.a. robotten ALIAS.

DÜSSELDORF

Den har to store runde øjne, der det ene øjeblik stirrer på én og det andet øjeblik til siden. På brystet toner en skærm frem: ”Ring op,” kommanderer repræsentanten fra det tyske forskningsinstitut, Fraunhofer Institute IPA, Marco Ruhland, og frem på skærmen dukker en liste med navne og numre op. Klar til opkald.

Vi taler om robotten ALIAS, 1,5 meter høj, vågen dag og nat, klar til at følge dig på toilettet og med lys i ”fødderne” til at føre an om nødvendigt.  Du kan også spille et computerspil, og i nær fremtid kan den også hjælpe dig, hvis du skal huskes på en aftale eller have besked, når det er tid til at tage din medicin.

En prototype

ALIAS er et eksempel, i bogstaveligste forstand proto-typen, på en af de såkaldte service-robotter, der de kommende år er på vej på markedet til mennesker med funktionsnedsættelser, herunder ældre mennesker, der har brug for assistance derhjemme eller på plejehjemmet. ALIAS ventes at ramme markedet om to-tre år; robotten testes netop nu flere steder, forklarer Ruhland til Medwatch.

ALIAS, en både stemme- og "touch-kontrolleret" pc og telefon på hjul, er udviklet af IPA i samarbejde med Münchens tekniske universitet og selskabet Metralabs Gmbh.

Netop robotter, bredt defineret, er en af de centrale attraktioner i en speciel tema-park på den store internationale rehab-messe, Rehacare i Düsseldorf denne uge.

Rekordsstort antal udstillere

Den store messe har tiltrukket intet mindre end 851 udstillere, herunder 26 fra Danmark, fra 32 lande, og der findes næppe det hjælpemiddel, der ikke bliver præsenteret og demonstreret for potentielle kunder og ikke mindst forbrugere. En meget stor gruppe af de besøgende er således mennesker med handicap, og kørestols-besøgene er en væsentlig del af publikum.

De er her allesammen

Her er de store bilfirmaer med deres specielt-fremstillede biler, her er et hav af producenter af kørestole, rollatorer, senge, cykler, der køres med håndkraft og andre digitale og tekniske opfindsomheder, der kan gøre livet nemmere for de, der har brug for det.

"Robotik er et hurtigt voksende og spillevende marked. Industrielle- og servicerobotter bruges inden for mange områder i verden," konstaterer direktør Joachim Schäfer, Messe Düsseldorf, i en pressemeddelelse, hvor han peger på de nye tendenser inden for velfærdsteknologien.

Sundhedsbranchen halter bagefter

Når det er sagt, så er det dog først og fremmest i en lang række andre brancher, at service-robotterne har gjort deres indtog, ikke mindst inden for militæret, landbruget, medicinalsektoren og logistikbranchen.

Men ifølge både messe-direktøren og branchekilder kommer netop robotterne til at spille en langt større rolle i fremtiden, ikke mindst med udgangspunkt i den demografiske udvikling, hvor vi bliver stadig flere ældre, der får behov for hjælp - fra mennesker og robotter.

”Service-robotter kan være et signifikant bidrag, når det handler om at øge uafhængigheden for de personer, der har brug for assistance fra tredje part,” mener Dr. Birgit Graf, teamleder ved Fraunhofer IPA med henvisning til både mobilitet, kommunikation og i forbindelse med de daglige gøremål, herunder at vaske sig, klæde sig på og spise.

En række ubesvarede spørgsmål

Ifølge direktør Joachim Schäfer, Messe Düsseldorf, mangler en række spørgsmål dog at blive besvaret, herunder hvor langt vi egentlig er rent teknologisk, når det gælder sundhedssektoren, hvad robotter egentlig kan bistå de relevante mennesker med, og ikke mindst, hvad der er etisk acceptabelt. Der er nogle af de ting, der bliver drøftet netop nu på den store messe.

Stadig menneskekontakt

Dr. Birgit Graf påpeger i en skriftlig beskrivelse af udviklingen i robotindustrien, at det er vigtigt at understrege, at robotterne ikke vil erstatte den menneskelige kontakt. Blandt andet derfor, for ikke at give et forkert indtryk og opstille urealistiske forventninger, giver producenterne ikke robotterne en alt for menneskelig fremtoning, pointerer hun.

Og ALIAS ligner, trods sine stirrende øjne, da heller ikke den typiske butler. Men hvis du beder den ringe til din datter, kan den selv fange hende på en Skype-forbindelse.

MedWatch bringer senere i dag fra Rehacare et interview med en af Danmarks førende eksperter på feltet, teamleder Jørgen Løkkegaard fra Robotteknologi-afdelingen på Teknologisk Institut.

 Robot-ekspert: Frygt for robotter en barriere for vækst

 Össur håber på at udvikle tankestyrede proteser 

 Formel skal sikre robotkirurgi 

 Robotter genoptager arbejdet på danske hospitaler

 Blodprøve-robot skal bekæmpe sygehusventetid 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier