MedWatch

"Verdens mest robot-automatiserede laboratorium"

Ny robot analyserer blodprøver på Hillerød Hospital, og investeringen er hurtigt tjent ind.

Foto: Teknologisk Institut/ PR

Robotterne er for alvor på vej ind på de danske sygehuse, hvor en af fordelene er, at fagpersonalet så kan koncentere sig om det, de er bedst til - nemlig det faglige.

Klinisk Biokemisk Afdeling på Hillerød Hospital automatiserer således produktionen ved hjælp af avanceret robotteknologi, og er dermed det mest robotautomatiserede laboratorium på verdensplan.

Det oplyser Teknologisk Institut, Robotteknologi, i et netop udsendt nyhedsbrev.

”Den nye teknologi forventes at blive indviet medio januar 2013, hvor transport og analyse af blodprøver automatiseres, og dermed forkorter ventetiden og skaber bedre patientsikkerhed,” hedder det i nyhedsbrevet, hvoraf det også fremgår, at teknologien ventes indviet i januar 2013.

Avanceret rørpost

Selve automatiseringen beskrives på denne måde:

*Blodprøver taget i Akutafdelingen og Fællesambulatoriet vil blive transporteret via en ny type rørpostsystem til en opsamlingscontainer (bulk-loader) i laboratoriet, og videre op til analyseplatformene.

*Laboratoriets analyseapparater er her samlet omkring et transportbånd, hvor blodprøverne automatisk bliver registreret, får taget proppen af, og bliver sendt til analyse ved de forskellige systemdele.

"Vi kommer til at spare mange reagenser, og allerede om 3½ år vil projektet være betalt", siger ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, Georg Söletormos, i nyhedsmeddelelsen.

Frigjort til opgaver

Teknologien betyder også, at bioanalytikernes tid blive frigjort til de opgaver, ”hvor de tillægger laboratoriet værdi”:

"Med automatiseringen kan bioanalytikerne komme til at bruge deres faglighed på mere avancerede opgaver, da de ikke skal bruge tiden på transportarbejde. Derudover vil automatiseringen yderligere øge patientsikkerheden, da mulighederne for håndteringsfejl minimeres,” understreger Georg Söletormos.

 

Robotter skal hjælpe de ældre i Danmark og Japan 

 

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier