"Det er virkelig ikke noget, jeg ønsker at dele med dig": Magtfuld Demant-profil smækker røret på, da MedWatch spørger om utrygt arbejdsmiljø

Niels Jacobsen repræsenterer i dag hovedejeren af Demant i høreselskabets bestyrelse og stod i næsten 20 år selv i spidsen for virksomheden. 
Niels Jacobsen er den nok mest magtfulde og indflydelsesrige figur i Demant-koncernen gennem tiden. I dag er han direktør for William Demant Invest og næstformand for bestyrelsen i høreselskabet, hvor han i næsten 20 år også var adm. direktør. | Foto: Niels Hougaard
Niels Jacobsen er den nok mest magtfulde og indflydelsesrige figur i Demant-koncernen gennem tiden. I dag er han direktør for William Demant Invest og næstformand for bestyrelsen i høreselskabet, hvor han i næsten 20 år også var adm. direktør. | Foto: Niels Hougaard

Den absolut største aktionær i Demant, repræsenteret ved direktør i William Demant Invest, Niels Jacobsen, der selv var mangeårig topchef i netop Demant, vil ikke forholde sig til de sager om kritisabelt arbejdsmiljø i Demant Diagnostics og særligt datterselskabet Interacoustics, som MedWatch igennem de seneste uger har beskrevet.

”Overhovedet ingen kommentarer til det. Det er alene et virksomhedsspørgsmål. Du må rette henvendelse til ledelsen af selskabet, så ingen kommentarer,” svarer Niels Jacobsen indledningsvist over telefonen, da MedWatch spørger ind til storaktionærens holdning til arbejdsmiljøet i investeringsselskabets største porteføljeselskab.

Arbejdsmiljøet blev for alvor en offentlig sag, da de tre direktører Arne Boye Nielsen, Carsten Kind og Claus Fromm i april 2023 blev fyret.

I en efterfølgende meddelelse til de ansatte i koncernen har Demant-ledelsen selv beskrevet arbejdsmiljøet under de tre chefer som et ”usikkert psykisk arbejdsmiljø for nogle medarbejdere”.

William Demant Invest ejer i dag næsten 59 pct. af aktierne i Demant, og det gør direktør Niels Jacobsen til den nok mest magtfulde og indflydelsesrige figur i Demant-koncernen gennem tiden, hvor han desuden fra 1998 til 2017 var adm. direktør for høreselskabet.

Har du og William Demant Invest ingen perspektiver på forholdene som hovedinvestor i virksomheden?

”Nej, jeg har ingen kommentarer.”

Er det fordi, I ikke ser det som en alvorlig sag for selskabet, eller hvad er grunden til, at I som investor ikke har nogen holdning til det?

”Jeg har ingen kommentarer til driftsmæssige spørgsmål. Det er ledelsen, som må tage sig af det.”

Det er vel ikke ualmindeligt, at man som hovedinvestor har en holdning til, hvad der foregår i selskabet?

”Men det er virkelig ikke noget, jeg ønsker at dele med dig i hvert fald.”

Hvorfor ikke?

”Tak for snakken, du,” svarer Niels Jacobsen og smækker telefonen på.

MedWatch ville gerne have spurgt Niels Jacobsen, om han i sin tid som direktør for høreselskabet har været bekendt med det kritisable arbejdsmiljø, og MedWatch har efter telefonsamtalen via sms adspurgt Niels Jacobsen om et interview om dette. Han har dog ikke reageret på henvendelsen.

Har aktier for 330 mio. kr.

Ud over rollen som topchef i William Demant Invest er Niels Jacobsen personligt den 13.-største investor i den danske hørekoncern med 901.340 aktier i sin private portefølje, svarende til en værdi ud fra den aktuelle aktiekurs på godt 330 mio. kr.

Det placerer ham til sammenligning på listen over Demants største investorer fire pladser over eksempelvis Danske Bank, der sidder på 647.391 aktier i bankens beholdning.

MedWatch har i månedsvis efterspurgt et interview med topledelsen i Demant, men både adm. direktør Søren Nielsen og finansdirektør René Schneider har kategorisk afvist at give interview om sagen.

Tidligere medarbejdere har peget på et ansvar i Demant-toppen, og selvom rådgivere og forskere over for MedWatch også opfordrer Demanttoppen til at lægge kortene på bordet, så har topfolkene i selskabet stadig ingen lyst til at forholde sig til de hængende anklager mod dem.

Både Lars Andersen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef hos den faglige organisation Lederne, kommunikationsrådgiver Sune Bang og Kristian Høyer Toft, har udpeget tavsheden blandt de øverste direktører og bestyrelsesmedlemmer som et muligt udtryk for et hemmeligholdt ansvar i sagen.

”Dem, der sidder på magten, har muligvis ikke en interesse i at få det belyst, og hvis det er tilfældet, vil de selvfølgelig forsøge at holde fast i lukketheden så lang tid, de kan,” har Kristian Høyer Toft, der er seniorforsker inden for ledelse, organisationsudvikling og bæredygtighed ved erhvervsakademiet UCL, tidligere sagt til MedWatch. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også