Whistleblower blev nedbrudt af direktør i Demant-selskab

Pernille Illum gik ned med stress under hård ledelse og fik at vide, at det var hendes egen skyld. I januar 2023 var hun med til at starte en lavine, der førte til fyringer på topniveau i Demant.
Pernille Illum føler, at hun gennem længere tid blev nedbrudt af sin nærmeste chef hos Interacoustics. | Foto: Carsten Bundgaard
Pernille Illum føler, at hun gennem længere tid blev nedbrudt af sin nærmeste chef hos Interacoustics. | Foto: Carsten Bundgaard

Det var en dag i januar 2023, da Pernille Illums kæreste viste hende en række opsigtsvækkende mails, som en tidligere kollega netop havde videresendt. Den oprindelige afsender var en ledende medarbejder i høreapparatskoncernen Demant, og i mailkorrespondancen – som var sendt bredt ud i virksomheden – rettede personen spektakulære anklager om ledelsessvigt i koncernbenet Diagnostics.

”Ret hurtigt efter at have læst mailen tænkte jeg, at det her var en mulighed for at komme af med alt det, jeg havde båret rundt på de sidste år,” siger 35-årige Pernille Illum, da MedWatch møder hende på hendes landsted på Fyn, hvor hun i dag bor med sin kæreste.

Pernille Illum besluttede selv at lave en indberetning til Demants whistleblowerordning. Her skitserede hun sine egne oplevelser med svigt og dårlig behandling fra ledelsen i Demant Diagnostics, hvor hun var ansat frem til 2020. Og på baggrund af blandt andet dette valgte Demant at igangsætte en advokatundersøgelse.

Resultatet kom tre måneder senere med nærmest uhørt styrke: Fyringerne af den øverst ansvarlige for Demants diagnostikforretning, koncerndirektør Arne Boye Nielsen, samt to direktører fra datterselskabet Interacoustics. Årsagen var, at de havde skabt ”et usikkert psykisk arbejdsmiljø for nogle medarbejdere,” som det blev formuleret i en intern meddelelse til de ansatte.

Det var en stor lettelse for Pernille Illum, der i flere år, efter at hun blev sygemeldt med arbejdsrelateret stress i Demant Diagnostics, ikke har kunnet varetage et normalt arbejde.

”Jeg kæmper stadig med tanker om, at jeg ikke er god nok; at jeg knækkede, fordi jeg var svag. Nu har jeg Demants ord for, at det ikke var mig, der var problemet – det var ledelsen,” siger Pernille Illum.

Advaret om hård chef

Selvtilliden fejlede ikke noget, da Pernille Illum som nyuddannet designingeniør blev ansat som Business Analyst i Demant Diagnostics i august 2016.

Hun fik kontorplads i Demants hovedsæde på Kongebakken 9 i Smørum nordvest for København, hvor også koncerndirektør Arne Boye Nielsen holdt til, men i praksis refererede hun til produktionsdirektør Claus Fromm fra det Middelfart-baserede Interacoustics, der laver udstyr og software til diagnostik af høretab.

”Ham, der i sin tid var med til at ansætte mig, var lidt nervøs for, hvordan Claus ville tage imod mig. For Claus var lidt speciel, fik jeg at vide. Efterfølgende ringede HR også til mig og fortalte, at Claus var hård. Det skulle jeg lige være klar over,” siger Pernille Illum.

Den kontante ledelsesstil kom hurtigt til udtryk, da Pernille Illum sammen med en kollega skulle præsentere sine foreløbige resultater i et af sine første projekter for Claus Fromm under et møde.

Her gjorde produktionsdirektøren det ifølge Pernille Illum klart for hende, at han ikke mente, at der var behov for det arbejde, hun var blevet sat til at lave.

”Han ville nærmest ikke høre på de forslag, vi havde, og pillede i voldsomme vendinger vores arbejde fuldstændigt ned. Det kunne slet ikke bruges til noget, sagde han. Kritikken var så voldsom, at min kollega, der var med til mødet, var nødt til at rejse sig op og bede Claus Fromm om at stoppe,” siger Pernille Illum.

Episoden blev starten på en hverdag, hvor Pernille Illum gruede for møderne med Claus Fromm. Hun fortæller, at der altid var nogen, der skulle pilles ned for øjnene af deres kollegaer – og hvis ikke det var hende selv, så var det en anden.

”Jeg begyndte at holde min mening tilbage i et forsøg på at undgå de ubehagelige kommentarer, “ siger hun.

Usund arbejdskultur

I marts 2018 blev Pernille Illum forfremmet til projektleder. Her skulle hun stå i spidsen for udarbejdelsen og udrulningen af et nyt IT-system i Demants diagnostikforretninger.

Hun erstattede en garvet projektleder, der kun havde været på posten i et års tid. Og her burde alarmklokkerne have ringet, medgiver Pernille Illum i dag.

”Min forgænger i projektet havde ti års erfaring som projektleder og var selv tydeligt presset af ledelsen. Så hvorfor skulle en som mig med nul års projektledererfaring kunne klare dette projekt? Der burde jeg nok selv have tænkt, at det ikke var den bedste løsning,” siger Pernille Illum.

Pernille Illum er 35 år og bor i dag på en gård i Assens på Fyn, hvor hun nu prøver at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter et gevaldigt stress-kollaps hos Demant Diagnostics. | Foto: Carsten Bundgaard
Pernille Illum er 35 år og bor i dag på en gård i Assens på Fyn, hvor hun nu prøver at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter et gevaldigt stress-kollaps hos Demant Diagnostics. | Foto: Carsten Bundgaard

I løbet af det efterfølgende år voksede projektet i omfang, i takt med at der blev lavet et hav af tilføjelser og ændringer til det nye IT-system, fordi produktionsdirektør Claus Fromm ikke var tilfreds, fortæller Pernille Illum. Samtidig var styregruppemøderne gennemsyret af den samme ubehagelige tone, som hun havde fået at føle tidligt i sin tid i Demant.

”Der var altid noget i vejen, og nogen der skulle have skylden for det. Det var meget ubehageligt og stressende,” siger Pernille Illum.

I løbet af hendes ansættelse udviklede Pernille Illum flere og flere stress-symptomer. Hun var rastløs og ængstelig, hun fik problemer med at sove, hun spiste stadigt mindre, og gradvist tabte hun overblikket over det omsiggribende IT-projekt, hun stod i spidsen for.

I foråret 2019 knækkede filmen. Pernille Illums praktiserende læge var hurtig til at stille diagnosen:

”Stress. Har været projektleder på et stort projekt i et års tid. Projektet er vokset (...), og det er for meget. Arbejder aftener og weekender for at nå det hele. Har det elendigt, har tabt sig, sover dårligt, urolig, tankemylder, trist og grådlabil,” står der i Pernille Illums lægenotater fra en konsultation 15. maj 2019.

Knækket af stress

Pernille Illum blev langtidssygemeldt med stress i maj 2019. Tiden, der fulgte, var præget af angst, pludselige grædeture og søvnløse nætter. Samtidig havde hun problemer med selv de mest basale ting i hverdagen, fortæller hun i dag.

”Jeg kunne ikke finde ud af at putte ting i køleskabet eller i mikrobølgeovnen, fordi min hjerne var helt fucked,” siger Pernille Illum, der får en klump i halsen, da samtalen falder på hendes stressforløb.

”Det var som om, at min hjerne var slået fra,” siger hun, mens øjnene løber i vand.

Med hjælp fra kommunen kom Pernille Illum i et forløb med en professionel stress-coach, og gradvist begyndte hun at få det bedre. Efter fem måneders sygemelding begyndte hun i arbejde igen på nedsat tid.

Pernille Illums tilbagevenden til Demant Diagnostics blev dog ikke en succes. Hun havde en forventning om, at hun som følge af anbefalinger fra stress-coachen skulle starte forsigtigt op med simple opgaver, men hun oplevede i stedet, at Claus Fromm fandt optrapningsplanen for langsommelig.

Hun følte sig utilstrækkelig og græd hver eneste dag, og efter et par måneder indkaldte Claus Fromm hende i december 2019 til det, Pernille Illum i dag beskriver som ”det mest ubehagelige møde, hun nogensinde har været til.”

”Her sagde Claus til mig, at det var min egen skyld, at jeg gik ned med stress; at jeg aldrig skulle have været ansat som projektleder, og at det bedste ville være, hvis jeg fandt mig et andet sted at arbejde. Jeg græd gennem hele mødet, mens han bare fortsatte,” siger Pernille Illum.

Uden for arbejdsmarkedet

Efter mødet blev Pernille Illum kortvarigt flyttet til en anden afdeling i Demant Diagnostics, hvor hun ikke længere refererede til Claus Fromm, inden hendes stilling blev nedlagt, da coronakrisen ramte Danmark i marts 2020.

Siden dengang har Pernille Illum ikke været i arbejde. Den eneste undtagelse var en kort ansættelse hos en teknologivirksomhed i Kolding i sommeren 2021, hvor hun måtte stoppe efter få måneder.

”Jeg havde det dårligt lige fra starten af. Jeg var usikker og ængstelig; bange for hvad der ville ske, hvis jeg ikke gjorde det godt nok. En dag fik jeg et tilbagefald, hvor jeg pludselig ikke vidste, hvor jeg var, og så måtte jeg sige op og forlade jobbet,” siger Pernille Illum.

”Det var oplevelserne fra min tid i Demant Diagnostics, der kom tilbage. Og siden har jeg ikke været i arbejde. Jeg er blevet decideret bange for ledere,” siger hun.

Først da Demant fyrede de tre øverste chefer hos Demant diagnostics og Interacoustics, stod det klart for Pernille Illum, at hendes stress-diagnose ikke var hendes egen skyld. | Foto: Carsten Bundgaard
Først da Demant fyrede de tre øverste chefer hos Demant diagnostics og Interacoustics, stod det klart for Pernille Illum, at hendes stress-diagnose ikke var hendes egen skyld. | Foto: Carsten Bundgaard

Derfor var Pernille Illum også lettet, da hun i januar 2023 så de mails, som en ledende medarbejder i Demant Diagnostics havde sendt rundt i organisationen, hvor der blev rettet skarp kritik af særligt Arne Boye Nielsen og Interacoustics adm. direktør, Carsten Kind.

”Claus Fromm fyldte ikke ret meget i de mails, og det undrede mig. Derfor tænkte jeg, at jeg var nødt til at dele min historie,” siger Pernille Illum.

Den 31. januar sendte Pernille Illum en beskrivelse af sine oplevelser til den ansvarlige for Demants whistleblowerordning.

”Jeg forventede, at Demant ville tage min indberetning seriøst. Men jeg havde ikke regnet med, at direktørerne ville blive fyret. Det var jo ikke bare en eller anden mellemleder. Det var den øverste ledelse,” siger Pernille Illum.

Den ultimative konsekvens

I de efterfølgende måneder interviewede advokater fra Gorrissen Federspiel, som Demant satte på sagen efter blandt andet Pernille Illums indberetning og de opsigtsvækkende mails fra Thailand, nuværende og tidligere medarbejdere i Demant Diagnostics – herunder Penille selv.

Resultatet af advokatundersøgelsen kom i april 2023: Koncerndirektør Arne Boye Nielsen, adm. direktør i Interacoustics Carsten Kind og produktionsdirektør Claus Fromm blev alle fyret, fordi de ikke havde sikret ”en sund arbejdskultur i Demants diagnostikforretning”.

”På vegne af Demant (...) vender vi hermed tilbage vedrørende den whistleblowerindberetning, du har foretaget. Demant valgte som følge af denne og andre indberetninger at indlede en nærmere undersøgelse af de indberettede forhold. På baggrund af undersøgelsen har Demant fundet det nødvendigt at iværksatte en række foranstaltninger, som er beskrevet i den vedhæftede selskabsmeddelelse,” skrev Gorrissen Federspiel i en mail til Pernille Illum 28. april 2023, hvor nyheden om fyringerne var vedhæftet.

Da Pernille Illum modtog beskeden, gav hun sig til at græde. Efter at have tvivlet på sig selv i fire år, fik hun nu endelig en bekræftelse af, at den måde, som ledelsen i Demant Diagnostics havde behandlet medarbejdere på, ikke var i orden.

”Jeg kunne næsten ikke forstå det. Man havde valgt at fyre så vigtige og centrale medarbejdere i en så stor virksomhed på baggrund af min og andres historier. Det betød, at det ikke bare var mig, der var noget galt med,” siger Pernille Illum, der raskmeldte sig i jobcenteret samme dag, som hun fik beskeden om fyringerne.

”Jeg kæmper stadig med tankerne om ikke at være god nok, usikkerheden og angsten for at fejle. Jeg har også indstillet mig på, at jeg ikke får den karriere, jeg havde drømt om og knoklet for. Men det har hjulpet rigtig meget, at der er kommet konsekvenser af de oplevelser, som jeg selv og andre har haft,” siger Pernille Illum.

Fyringer hjalp

For Pernille Illum har det ikke været en svær beslutning at stå frem med hendes historie, hverken til Demants whistleblowerordning eller til MedWatch. Hun håber, at hendes historie kan bidrage til, at andre ikke ender i samme situation.

“Jeg kan ikke gøre noget ved fortiden, men jeg kan tale højt om det her og forhåbentlig kan min historie hjælpe andre, der sidder i lignende stillinger med en usund ledelse,” siger Pernille Illum.

Hun understreger, at hendes kritik er møntet på ledelsen i Demant Diagnostics, ikke Demant som sådan. Tværtimod er hun taknemlig for, at Demant traf beslutningen om at fyre de ansvarlige.

”I dag kunne jeg godt forestille mig at tage forbi Demants hovedsæde på Kongebakken til en kop kaffe. Det var utænkeligt for et år siden,” siger Pernille Illum.

MedWatch har forelagt kritikken for Claus Fromm, der ikke har reageret, men han har tidligere understreget, at han ikke ønsker at kommentere fyringen af ham og sagen om ledelsessvigtet hos Demant, som han dog ikke genkender udlægningen af.

Den nuværende ledelse i Demant afviser også at stille op til interview om forholdene, men finansdirektør René Schneider, der også er indsat som midlertidig topchef i Interacoustics siden fyringerne, understreger i et skriftligt svar, at virksomheden arbejder på at ændre arbejdskulturen i selskabet som følge af advokatundersøgelsens resultater.

”Hos Demant skal man kunne gå på arbejde og opleve tillid, integritet og respekt om sin person, hvilket er et centralt fokus i virksomheden og kulturbærende værdier hos os. Vi er som konsekvens af undersøgelsen i fuld gang med at skabe og gennemføre de kulturelle forandringer, som sikrer, at det også er tilfælde i denne del af Demant,” skriver René Schneider i en mail til MedWatch.

Demant har fundet en afløser til topposten hos Interacoustics i Villads Thomsen, som overtager ansvaret fra René Schneider til februar. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også