MedWatch

Fremtidens pacemakere kan få strøm fra hjertet

En gruppe forskere fra University of Michigan har opfundet en ny slags strømforsyning til en pacemaker, som får strøm fra hjertet. I modsætning til tidligere lignende forsøg fungerer det nye udstyr ved alle hjertefrekvenser.

Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stock.Xchng

Der er sket en del med pacemakere, siden en 70 år gammel præst i 1958 blev den første person, som fik hjælp til at holde sit hjerte i gang. For selv om udstyret forlængede hans liv med hele 18 år, så har den 45-kilo tunge pacemaker, som skulle bæres rundt og have sit 12-volts batteri udskiftet hver tredje dag, næppe været en fornøjelse at slæbe rundt på.

Heldigvis er pacemakere blevet noget mindre og smartere siden da, og nu skriver The Economist, at vi står overfor endnu et skridt frem i udviklingen af udstyret.

En gruppe forskere fra University of Michigan har nemlig fundet en metode til at levere strøm til en pacemaker fra det selvsamme hjerte, som den er til for at hjælpe.

Hjertet leverer strøm

Ligesom i tidligere forsøg satte forskerne deres lid til materialer, som takket være et fænomen kaldet piezoelektricitet producerer strøm, når de bliver udsat for mekanisk påvirkning, som f.eks. fra et hjerte, der slår.

Men tidligere udstyr har kun været i stand til at generere strøm nok til pacemakeren, hvis vibrationerne lå inden for et bestemt interval, og virkede derfor kun ved hjertefrekvenser på mellem 58 og 63 slag i minuttet, skriver The Economist.

Hvis frekvenserne lå højere eller lavere, som ved henholdsvis fysisk aktivitet eller søvn, producerede de piezoelektriske elementer simpelthen ikke nok strøm. Men den nye strømforsyning virker til gengæld ved hjertefrekvenser på mellem 20 og 600 slag i minuttet.

Magnet forstærker effekten

Hvis patientens hjerte pludselig stopper, sætter udstyret i gang og kan herefter holde pacemakeren kørende i op til en time, hvilket giver lægerne tid til at tilse patienten, skriver magasinet.

Udstyret er allerede blevet testet på grise og får med lovende resultater, og det næste skridt er derfor at forbinde den nye strømforsyning til en standard-pacemaker.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 Danske forskere på vej med blodtryks-pacemaker

 Kunstig vandmand kan føre til ny pacemaker

 Depressive kan få hjælpe af hjerne-pacemakere

 Insulin-pumper og pacemakere sårbare over for hacking

 Pacemakerfejl får læger til at presse FDA

William Demant lancerer nyt højprisprodukt 

 

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier