MedWatch

Danske forskere på vej med blodtryks-pacemaker

En dansk forsker er i gang med at udvikle en form for pacemaker, der via regulering af en nerve, kan nedsætte blodtrykket og dermed hjælpe nogle af de omkring 1 mia. mennesker på globalt plan, der lider af forhøjet blodtryk.

Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

Ved at stimulere en nerve, der sidder på siden af halsen, med et elektronisk, automatiseret program, vil danske forskere stimulere baro-refleksen, som er med til at regulere blodtrykket.

Med post.doc. Thomas Nørgaard Nielsen i spidsen er den lille gruppe af danske forskere ved Aalborg Universitet ifølge Medicinsk Teknologi & Informatik således i gang med udviklingen af et medicoprodukt, der kan hjælpe omkring 10 pct. af den milliard mennesker, der lider af forhøjet blodtryk.

Disse 100 mio. mennesker lider nemlig af resistent hypertension, hvor selv en cocktail af flere forskellige blodtrykssænkende præparater ikke virker.

Forskerne har modtaget Proof-of-Concept-midler og skal over de næste 15 måneder, ved afprøvning på svin, påvise, hvordan man kan regulere blodtrykket ved at stimulere vagus-nerven.

Åbent marked

Et studie, der forventes afsluttet ved udgangen af 2013, hvorefter man skal i gang med at lave studier i mennesker. Og markedspotentialet er ifølge Thomas Nørgaard Nielsen markant.

"I USA alene udgør de årlige udgifter til behandling af patienter med forhøjet blodtryk 43,5 mia. dollar. I 2007 blev 8,8 mio. amerikanere indlagt på sygehus, og 46,3 mio. var i ambulant behandling pga. diagnosticeret for højt blodtryk," siger han til Medicinsk Teknologi & Informatik og uddyber:

"Forestil dig at man ville kunne indoperere en effektiv barostimulator under lokalbedøvelse - så ville det ikke udelukkende være interessant for de 100 mio. mennesker med resistent hypertension, men også for andre patientgrupper med for højt blodtryk. Og markedet er ret åbent - der er som sagt ikke så mange, der beskæftiger sig med ikke-medicinsk behandling."

Thomas Nørgaard Nielsen nævner desuden, at forskerne er interesserede i "dialog" med virksomheder.

 Nyt våben mod behandling af forhøjet blodtryk 

 Ny viden om giraffers blodtryk kan føre til ny behandling

 Kona vil behandle forhøjet blodtryk med ultralyd

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier