MedWatch

Insulin-pumper og pacemakere sårbare over for hacking

Mange medicinske implantater står ubeskyttet, hvis de skulle være udsat for hacker-angreb, viser undersøgelser. Forskere opfordrer producenter til at gøre mere ud af sikkerheden - hvis den fejler, er det patientens liv, der står på spil.

Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stock.Xchng

En insulimpumpe, der pludselig tømmer hele sit indhold på én gang. En pacemaker, der slukker sig selv. Det er nogle af de scenarier, et hackerangreb kan udsætte en patient for, hvis vedkommendes medicinske implantat skulle blive hacket.

Sikkerhedsforskeren Jack Barnaby fra sikkerhedsfirmet McAfee har fundet ud af, at det er nemt meget at bryde ind i de trådløse forbindelser til implanterede medicinske enheder. I løbet af bare to uger opdagede han, hvordan man kan styre insulinpumper.

"Vi kan styre enhver pumpe inden for en radius på 100 meter. Vi kan få pumpen til at afgive hele sit indhold på 300 insulinenheder, og vi kan gøre det uden at bruge et ID-nummer," fortæller han til BBC.

Produktudvikling skal indeholde sikkerhed

Der er brug for mere forskning i, hvordan man undgår sådan nogle fjendtlige og potentielt dødelige angreb, siger forskere til BBC.

Producenter bliver nødt til at tænke på sikkerheden, når de designer produkterne, for i fremtiden bliver forbindelsen mellem de medicinske implantater og internettet blot større, mener professor Kevin Fu, en computerforsker ved the University of Massachusetts Amherst.

”Der er ingen klar løsning, det er ikke sådan, at de her problemer er nemme at håndtere. Men der findes teknologi, der kan reducere risiciene betydeligt,” siger han.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

 Minister foreslår nationalt implantatregister 

 Udskældte metalhofter kan få comeback 

Mere fra MedWatch

Sundhedsaktører: Se digital sundhed som en investering

Regionerne skal have økonomiske rammer til at investere i nye digitale sundhedsløsninger, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne få behandling af høj kvalitet, lyder det fra blandt andet Dansk Erhverv og Danske Regioner.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier