Depressive kan få hjælpe af hjerne-pacemakere

Forskere fra Bonn University Medical Centre har påvist, hvordan hjerne-pacemakere, som allerede bliver brugt i behandlingen af Parkinsons sygdom, også kan bruges til at behandle patienter med alvorlige depressive tilstande.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten
oversat af Martin Petersen

Hjerne-pacemakere har en langvarig effekt for patienter med de mest alvorlige former for depression. Det er nu blevet bevist af forskere fra Bonn University Medical Centre. 11 patienter deltog i undersøgelsen over en periode på to til fem år. For omkring halvdelen af testpersonerne så man en vedvarende reduktion i symptomerne på mere en 50 pct.

Dermed åbnes der op for nye muligheder for personer med de mest alvorlige depressive lidelser, som ikke har nogen virkning fra andre terapiformer. Depressive mennesker bliver ofte behandlet med psykoterapi og medicinering.

”Men mange patienter får det ikke bedre af nogen former for terapi,” siger professor Thomas E. Scläpfer fra Bonn University Medical Centre for psykiatri og psykoterapi.

”Mange er sengeliggende i over ti år – ikke fordi de er trætte, men fordi de ikke har noget ”drive” og ikke er i stand til at forlade sengen.”

Et muligt alternativ til traditionel terapi er ”deep brain stimulation”, hvor elektroder indopereres i patientens hjerne, nærmere bestemt i det område af hjernen som kaldes nucleus accumbens. Her stimuleres nervecellerne af en mild elektronisk strømladning. Denne type hjerne-pacemakere bruges allerede af neurokirurger og neurologer til at behandle patienter med Parkinsons sygdom, som lider af kroniske muskelrystelser.

Læs hele historien fra Medica.de her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også