MedWatch

Myndigheder afviser kræftrisiko ved Novo-middel

Efter at der blev rejst tvivl om GLP-1-midlernes risiko for at øge risikoen for kræft i bugspytkirtlen valgte EU at undesøge midlerne nærmere. Nu har de europæiske sundhedsmyndigheder nået frem til en konklusion.

Foto: EU-Parlamentet

De europæiske sundhedsmyndigheder, EMA, ser ingen fare for alvorlige bivirkninger gennem behandling af diabetes med såkaldte GLP-1-baserede lægemidler (GLP-1-analoger og DPP-4-hæmmere, red.), herunder Novo Nordisks storsælgende produkt i klassen, Victoza.

Det fremgår af en meddelelse fra EMA fredag.

I en undersøgelse af de data, som myndighederne har tilgængelig, er der ikke fundet nogen bekræftelse på, at behandlingen med lægemidlerne i den såkaldte "incretin memetics"-klasse, som ellers har været under heftig beskydning, øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen.

"Komitéen (Committee for Medical Products for Human Use, CHMP, red.) konkluderede, at de for tiden tilgængelige data ikke bekræfter bekymringerne om en øget risiko for bivirkninger i bugspytkirtlen med disse lægemidler," skriver EMA i meddelelsen.

Flere studier på vej

Sundhedsmyndighederne bemærker endvidere, at de GLP-1-baserede lægemidler er en vigtig behandlingsform af type 2-diabetes, men varsler dog også, at der er flere studier af samme type på vej.

"Med hensyn til kræft i bugspytkirtlen indikerer data fra kliniske studier ikke en øget risiko ved disse lægemidler. Gruppen af hændelser er dog for lille til at drage endelige konklusioner. På grund af deres virkningsmekanisme er der stadig nogle usikkerheder i forhold til den langsigtede effekt af disse lægemidler på bugspytkirtlen, og mere dataindsamling er undervejs," skriver EMA.

EMA fortæller desuden, at der er to store, uafhængige studier af bivirkningerne med GLP-1-baserede lægemidler undervejs, og resultatet af det første, der er finansieret af Europa-Kommissionen, ventes at blive præsenteret i foråret 2014.

Også de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har lavet lignende undersøgelser af GLP-1-baserede midler, herunder Novo Nordisks Victoza og amerikanske Bristol-Myers' Byetta og Bydureon, efter at en forskergruppe fremlagde studier, der antydede en sammenhæng mellem brugen af lægemidlerne og betændelse i bugspytkirtlen, der potentielt kan udvikle sig til kræft.

I Europa omfatter de undersøgte midler i klassen blandt andre: Victoza (Novo Nordisk), Byetta og Bydureon (Bristol-Myers Squibb), Lyxumia (Sanofi og Zealand Pharma), Januvia og Janumet (Merck), Tradjenta (Boehringer Ingelheim) og Galvus (Novartis).

Læs EMA's skriv her.

 Lars Rebien angriber Berlingske 

 Nyt angreb på endnu et Novo-produkt 

 Novo Nordisk skyder tilbage 

 Avis: Novo undlod at offentliggøre dårlige data

 Bekymringer over diabetesmidler vokser 

 Novo: EU vil også undersøge diabetesbivirkninger

 Avis: Novo kendte til Tresiba-bekymringer i april 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier