Nyt angreb på endnu et Novo-produkt

Tre kritikere, heriblandt en international kendt læge, kræver i et åbent brev til EUs lægemiddelmyndighed, at Novo Nordisks langtidsvirkende insulin Tresiba tages af markedet på grund af mistanke om farlige bivirkninger.
Foto: Novo Nordisk
Foto: Novo Nordisk

Ikke kun Victoza af Novo Nordisks diabetesprodukter er i søgelyset. Nu har tre forskere også fået det langtidsvirkende insulin Tresiba ind på den internationale radar for, hvorvidt diabetesmidlet påfører patienter værre bivirkninger, end hvad godt er.

De tre kritikere - en dansk, en britisk og en amerikansk - har skrevet et åbent brev til EU's lægemiddelmyndighed, EMA, med krav om at få Novo Nordisks nyeste lægemiddel, Tresiba, fjernet fra EU. Det skriver Berlingske Business.

Det drejer sig om en af USA's mest kendte diabeteseksperter, Clifford J. Rosen, som har været med til at få multimilliardsællerten Avandia fjernet fra markedet, fordi Avandia gav patienterne store hjerteproblemer. Derudover har hjertespecialisten Thomas A. Schmidt, som er overlæge på Akutafdelingen på Holbæk Sygehus, og den britiske diabeteslæge John S Yudkin underskrevet brevet.

Argumentet er, at de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA tidligere på året valgte ikke at godkende Tresiba til det amerikanske marked, fordi FDA mistænker Tresiba for at forværre diabetes 2-patienternes i forvejen forhøjede risiko for at dø af hjertestop. I EU blev midlet godkendt. FDA stiller som krav, at nye lægemidler mod diabetes højst må øge risikoen for hjertesygdomme med 30-80 pct., mens EMA ikke opererer med sådan et krav.

Senior vice president Peter Kristensen, som er ansvarlig for Global Development hos Novo Nordisk, afviser, at Novo Nordisk vil foretage sig noget for at advare patienter og læger mod FDAs mistanke, medmindre EMA kræver det.

 Novo Nordisk skyder tilbage 

 FDA overvejer at kræve nye data 

 Avis: Novo undlod at offentliggøre dårlige data 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også