Lars Rebien angriber Berlingske

Novo Nordisks topchef går i en kommentar til angreb på Berlingskes dækning, der ifølge ham er udokumenteret og skaber unødvendig usikkerhed for patienterne.
Foto: Niels Hougaard / Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard / Jyllands-Posten

I de seneste par uger har Berlingske kørt artikelserien "Medicin bag nedrullede gardiner", hvor avisen har sat fokus på, hvorvidt GLP-1-midler forårsager bugspytkirtelbetændelse eller bugspytkirtelkræft, og hvordan medicinalindustrien lukker af, når diskussionen omhandler bivirkningerne.

Dækningen af sagen får imidlertid en skarp overhaling af adm. direktør i Novo Nordisk Lars Rebien Sørensen, som i dagens Berlingske i debatsektionen kritiserer avisen og er bekymret over artiklernes konsekvenser. 

"[Det] er ikke mærkeligt, at landets diabetesklinikker kimes ned og oplever, at bekymrede patienter selv har stoppet deres behandling uden at konsultere en læge. Eller at rekrutteringen af patienter til kliniske forsøg med liraglutide (det aktive stof i Victoza) er ved at gå i stå i Danmark," skriver direktøren.

Kritik af grundlag

Lars Rebien Sørensen kalder artikelserien for kampagnejournalistik, der primært er baseret på to undersøgelser, hvor Novo Nordisks Victoza ikke indgår i.

"Alligevel er det lykkedes Berlingske på dette spinkle grundlag gennem mange artikler, skarpvinklede overskrifter og andre kneb at holde gryden i kog længe nok til at skabe en usikkerhed hos patienter, der er helt urimelig i lyset af den viden, vi har om Victoza."

Han fremhæver brugen af den omdiskuterede professor Peter C. Butler, der har forsket i området.

"Det, jeg har et problem med, er, at Berlingske i et misforstået forsøg på at sælge aviser, reducerer komplekse problemstillinger til personhistorier om det gode mod det onde - i dette tilfælde den gode, sandhedssøgende forsker mod den onde, sandhedsundertrykkende medicinvirksomhed. For dette er ikke sort-hvidt, og emnet er for alvorligt til den slags," skriver Lars Rebien Sørensen.

Patienter i frygt

Berlingske skriver onsdag i en artikel med overskriften "Patienter dropper Victoza af frygt", hvordan diabetespatienter sløjfer deres medicin af frygt for kræft uden at tale med lægen først.

"Jeg har oplevet patienter, som er stoppet med at tage GLP-1-medicinen på grund af medieomtalen. Det er farligt, og der er slet ingen grund til at reagere på det videnskabelige grundlag, vi har nu," siger Tina Vilsbøll, overlæge på Gentofte Hospital og professor ved Københavns Universitet, til Diabetesforeningens hjemmeside.

Tina Vilsbøll arbejder for Novo Nordisk ifølge Sundhedsstyrelsens liste over læger, der samarbejder med industrien.

Læs hele debatindlægget af Lars Rebien Sørensen her.

 FDA overvejer at kræve nye data 

 USA skærper advarsel på Novos storsællert  

 Novo Nordisk: Nyt studie er meget lille

 Nyt angreb på endnu et Novo-produkt 

 Avis: Novo undlod at offentliggøre dårlige data 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også