MedWatch

USA skærper advarsel på Novos storsællert

For første gang skriver FDA sort på hvidt, at man har observeret alvorlige tilfælde af betændelse i bugspytkirtlen hos patienter, der er behandlet med Novo Nordisks diabetesmiddel Victoza. Medicinalkoncernen mener, at det blot er en rygdækningsmanøvre.

Foto: Colourbox

Endnu engang er Novo Nordisks milliardsælgende medicin Victoza til behandling af type 2 diabetes i vælten. De amerikanske myndigheder advarer nu om, at der er blevet observeret den alvorlige bivirkning betændelse i bugspytkirtlen ved brug af Novo Nordisks diabetesmedicin Victoza.

Det skriver Berlingske Business. Derfor har Victozas indlægsseddel i USA også fået et ekstra afsnit, så patienten kan se, hvad vedkommende går ind til. Under 'Advarsler og forholdsregler' står der:

"Baseret på spontane postmarketing-rapporter er akut pancreatitis (betændelse i bugspytkirtlen, red.), herunder fatal og ikke-fatal blødende eller vævsødelæggende pancreatitis, blevet observeret hos patienter behandlet med Victoza."

Men Novo Nordisks forskningschef, Mads Krogsgaard Thomsen, afviser, at der skulle være grund til bekymring. Sundhedsmyndighederne i USA, FDA, har blot givet Victoza den samme gruppelabel, som de øvrige lægemidler i klassen af såkaldte inkretinlægemidler har, mener han. Blandt konkurrenterne til Victoza i samme lægemiddelklasse er Byetta og Bydureon og tabletbehandlingen Januvia.

Sandt, men ikke sandt

Der er dermed ifølge forskningsdirektøren ikke observeret tilfælde, hvor lægerne eller Novo Nordisk har ment, at Victoza har været årsagen til akut betændelse i bugspytkirtlen. Når FDA alligevel skriver dette, skyldes det, at der ikke er en årsagssammenhæng, siger Mads Krogsgaard Thomsen til Berlingske. Der er blevet indrapporteret tilfælde, hvor enkelte patienter er blevet behandlet med Victoza og har haft den alvorlige sygdom, men hvor lægerne mener at have kunnet afvise en sammenhæng, f.eks. fordi patienten har lidt af en anden alvorlig sygdom, lyder argumentet.

Det er ikke entydigt dårligt, at Novo Nordisk har fået den ekstra linje tilføjet i indlægssedlen. Hvis det står der, er patienten orienteret om en potentiel risiko og har således ikke længere mulighed for at søge erstatning. Og amerikanske patienter har allerede indledt en række erstatningssager mod blandt andre Novo Nordisk, fordi de mener, at de har fået kræft i bugspytkirtlen efter at være behandlet med Victoza eller et af de andre lægemidler i klassen.

"Det er FDAs måde at dække ryggen af i forhold til patienterne og systemet i USA," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

 Novo indblandes i langt flere retssager 

 Novo: Ingen kræftrisiko ved diabetesmiddel 

 Amerikansk forbrugergruppe vil fjerne novo-medicin fra markedet 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier