Novo: Ingen kræftrisiko ved diabetesmiddel

Forskningsdirektør i Novo Nordisk afslører, at dugfriske, foreløbige data afviser flere påstande om øget kræftrisiko ved Victoza.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR

Det bedste forsvar er som bekendt angreb. Og nu forsøger Novo Nordisk at tage teten i forhold til den seneste tids spekulationer om, hvorvidt diabeteslægemiddelklassen GLP-1-analoger, som milliardsællerten Victoza tilhører, giver en forøget risiko for kræft eller betændelse i bugspytkirtlen.

Der er tale om en foreløbig databaseanalyse, som Novo Nordisk er blevet pålagt at gennemføre af de amerikanske myndigheder ved godkendelsen af Victoza, og som forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen ifølge Berlingske Business præsenterer på det roadshow, som han og resten af ledelsen i øjeblikket er på i forbindelse med selskabets kvartalsregnskab.

Antallet er mindre

Victoza sammenlignes med de fire mest anvendte lægemiddelklasser inden for type 2 diabetesbehandlingen, herunder to stoffer, som har været på markedet årtier.

"Det, vi ser, er, at antallet af tilfælde af kræft og betændelse i bugspytkirtlen, der bliver indrapporteret for Victoza, er mindre end eller lig med de andre veldokumenterede lægemidler, som millioner af diabetespatienter i dag bruger. Studiet viser således, at Victoza ikke medfører risiko for kræft eller betændelse i bugspytkirtlen sammenlignet med de øvrige diabetes medikamenter," siger Mads Krogsgaard Thomsen til Berlingske Business.

Forskningsdirektøren understreger dog, at konfidensintervallerne er så store, at der ikke er tale om statistiske signifikante sammenhænge.

De tal, Mads Krogsgaard Thomsen fremlægger, dæmper ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen bekymringen lidt, men han afventer dog endnu at se det fulde studie, som endnu ikke er offentliggjort, kun indsendt til FDA.

 Avis: Amerikansk studie sår tvivl om Victoza-bivirkninger 

 Novo trukket ind i retssag i Californien

 Analytikerkorps: Kritisk diabetes-studie uden betydning for Novo

 Novo-direktør: "Det er alt sammen på det meget spekulative plan" 

 Novo Nordisk: Nyt studie er meget lille

 Novo: EU vil også undersøge diabetesbivirkninger

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også