MedWatch

Avis: Amerikansk studie sår tvivl om Victoza-bivirkninger

En forskergruppe på Johns Hopkins mener at have påvist en sammenhæng mellem klassen af GLP-1-diabetesmedicin, som Victoza hører under, og en sjældent set sygdom.

Foto: Novo Nordisk/PR

Nye forskningsresultater i USA kan lægge forhindringer i vejen for et af Novo Nordisk-koncernens største lægemiddelhåb - Victoza til behandling af fedme. Det skriver Berlingske.

Den dårlige nyhed kommer kort tid efter, at den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) overraskende afviste Novos nye insulin Tresiba.

Nu er der ifølge Berlingske atter optræk til problemer i form af et videnskabeligt studie fra en gruppe forskere på topuniversitetet Johns Hopkins.

Statistisk bevis

Forskerne har leveret statistisk bevis for, at der er en sammenhæng mellem brugen af den gruppe af nye diabetesmidler, som Novo Nordisks milliardsælgende diabetes 2-medicin Victoza tilhører, og en øget risiko for betændelse i bugspytkirtlen.

Novo har, ifølge Berlingske, henholdt sig til, at der ikke er nogen årsagssammenhæng mellem den type medicin og betændelse i bugspytkirtlen.

Efter de amerikanske myndigheder vendte tommelfingeren ned for Tresiba, der var udset til at sælge for svimlende milliardbeløb i USA, er fokus på at få godkendt Victoza til fedmebehandling blevet endnu større.

Problematisk

Analytikere har tidligere forudset et topsalg på mere end 20 milliarder kroner om året - nogle har endda talt om dobbelt så store beløb. Men hvis salget skal komme op i den klasse, kræver det, at der ikke kommer fokus på bivirkninger.

Victoza til behandling af fedme vil kræve noget i retning af en dobbeltdosis i forhold til behandling af diabetes. Og det kan vise sig at være problematisk ifølge Steffen Thirstrup, der frem til 1. marts er chef for lægemiddelgodkendelse i Sundhedsstyrelsen.

"Dermed kan pancreatitis-problematikken (betændelse i bugspytkirtlen, red.) vokse i denne indikation, og jeg er sikker på at både FDA og EMA (myndighederne i Europa, red.) vil se nøje på det forhold, når tiden kommer," siger han til Berlingske.

Novo Nordisk offer for et presset FDA? 

Vred Novo-boss slår igen 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier