Analytikerkorps: Kritisk diabetes-studie uden betydning for Novo

Et amerikansk studie, der retter fokus mod sammenhæng mellem lægemiddelklassen GLP-1-analoger og en alvorlig bivirkning, har ifølge en lang række analytikere indbygget bias og bringer ikke noget nyt til bordet.
Foto: Novo Nordisk / PR
Foto: Novo Nordisk / PR

Det bør ikke få den store indvirkning på salget af diabtes-lægemidlet Victoza eller godkendelsen af det samme middel til fedmebehandling.

Det er det danske analytikerkorps’ reaktion på det studie fra topuniversitetet Johns Hopkins, der har rettet fokus på en øget sammenhæng mellem brugen af GLP-1-analoger - som Victoza tilhører - og udviklingen af betændelse i bugspytkirtlen.

”Det her er ét studie, der påviser noget, hvor andre påviser noget andet. Og det her er altså ikke et klinisk studie. Der er også nogle bias i designet af studiet, der gør, at man kan sætte spørgsmålstegn ved nogle af de ting, der kommer frem,” siger Frank Hørning Andersen, analytiker hos Jyske Bank.

Studier viser det stik modsatte

Han bliver bakket op af sin kollega i Nordea, Michael Novod, der uddyber problematikken omkring bias.

”Der er også risiko for, at studiet ikke tager godt nok højde for, at fedme, brug af tobak og alkohol kan have været undervurderet i forhold til udviklingen af betændelse i bugspytkirtlen, da disse er markant underregistreret i forsikringsdatabaser. Dette er også anerkendt af forfatterne,” siger han og tilføjer:

”Derudover er der flere andre store undersøgelser, der viser det stik modsatte, det noteres også af forfatterne, og måske vigtigst af alt, har Novo ikke set noget alarmerende i den lægemiddelovervågning af Victoza, der er aftalt med EMA og FDA, hvor alle bivirkninger overvåges for patienter, som starter Victoza-behandling. Derfor mener jeg ikke, at denne nye undersøgelse ændrer noget, og den bringer heller intet nyt til bordet.”

Har ikke hørt noget

Havde Novo Nordisk set et øget antal tilfælde af betændelse, så havde selskabet ifølge Frank Hørning Andersen været nødt til at indrapportere det til FDA.

”Og havde det været på et niveau, der kunne bekymre, så havde vi helt sikkert hørt om det. Men det har jo ikke været tilfældet.”

Analytiker hos Sydbank, Søren Løntoft Hansen tror heller ikke umiddelbart, at studiet vil have den store konsekvens for salget.

”Man har før argumenteret for, at der kan være denne sammenhæng, og det bliver overvåget. Det her studie er bygget op på sammenligning af databaser, og det kan, uden at jeg har set data, godt være sådan, at de data er mudret af nogle bias, som man ikke er opmærksom på.”

Det har således været kendt, at når man bruger GLP-1-klassen, så kan det føre til, at patienterne får denne betændelse, men man har ikke kunnet lave et studie, hvor man kan isolere, om det skyldes brugen af GLP-1, eller om det skyldes karakteristika ved sygdommen diabetes i sig selv.

Får ikke læger til at tøve

”Det her får ikke læger til at tøve med at udskrive Victoza, og det har vi heller ikke set hidtil i receptudskrivningstendenserne. Victoza buldrer derudaf og vokser med ca. 200 mio. kr. hvert kvartal,” siger Frank Hørning Andersen fra Jyske Bank.

Han bliver bakket op af sin kollega, Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

”Støj er aldrig godt, men denne risiko er på Novos indlægsseddel, så vi tror ikke, det markant vil påvirke markedsvæksten på diabetesmarkedet og dermed heller ikke lægernes udskrivninger. Det andet alternativ, DPP-4-hæmmerne, ser også ud til at have disse risici.”

Michael Novod mener heller ikke, at det vil påvirke udskrivningen af GLP-1-analoger i det hele taget.

Fedme mere usikker

”Jeg mener heller ikke, at det vil påvirke registreringen af Victoza i andre indikationer, herunder fedme, men selvfølgeligt er det under forudsætning af, at bivirkningsprofilen generelt er ren. Det må vi se, når de pivotale studier på Victoza 3.0mg i fedme afrapporteres i løbet af de næste 4-8 uger.”

Og netop fedme-indikationen er noget mere usikker, dog ikke på grund af Johns Hopkins-studiet, men da man endnu ikke har set de fulde datasæt.

”Vi er nødt til at se de detaljerede data fra Novos fedmeundersøgelser, før vi ved besked. Jeg tror stadig, Novo vil give positive topline-data, og at de vil ansøge om godkendelse i første halvår af 2013. Senere, når vi får det fulde datasæt, og hvis vi ser en øget risiko for betændelse i bugspytkirtlen forhold til Victoza, vil jeg begynde at blive bekymret,” siger analytiker Rune Majlund Dahl fra DNB Markets.

 ”Vi er sat tilbage, det må vi erkende”

 Sanofi-direktør håber at matche Victoza

 Sydbank: Der er plads til flere på GLP1-markedet

Novo Nordisk offer for et presset FDA?

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.       

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også