MedWatch

Amerikansk forbrugergruppe vil fjerne novo-medicin fra markedet

Forbrugerorganisationen Public Citizens vil have fjernet Novo Nordisks pt største succes fra det amerikanske marked.

Foto: Novo Nordisk/PR

En forbrugergruppe med base i Washington, Public Citizens, har bedt den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, fjerne Novo Nordisks storsælgende type 2-diabetesmiddel Victoza fra det amerikanske marked. Det skriver flere medier, heriblandt Washington Post.

Forbrugergruppen har sendt en begæring til FDA, hvori der henvises til, at risiciene ved Victoza overstiger fordelene i form af lægemidlets effekt, skriver Associated Press.

Gruppen henviser til dokumenter fra FDA, der godkendte midlet i 2010 på trods af bekymringer hos tre af lægemiddelstyrelsens interne eksperter. Blandt de bekymringer forbrugergruppen henviser til er eventuelle kræftrisici. FDA's eksperter diskuterede ved godkendelsen, om C-celle skjoldbruskkirtelkræft observeret i gnavere muligvis havde relevans hos mennesker. Langtidsstudier gennemført af Novo Nordisk indikerer, at det ikke er tilfældet. Indlægsseddelen anbefaler patienter, der har familiemedlemmer, der har udviklet sygdommen, at udlade at bruge midlet.

Ved godkendelsen i 2010 konstaterede FDA, at fordelene ved Victoza overstiger eventuelle risici. Det er ikke unormalt, at eksperterne er uenige i forbindelse med lægemiddelgodkendelser.

Det står ifølge amerikansk lov enhver borger eller forening frit for at begære et produkt fjernet fra markedet på grund af sundhedsmæssige, økonomiske eller miljømæssige årsager. FDA bruger ofte flere måneder eller år på, at melde tilbage, skriver Associated Press.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier