MedWatch

Bekymringer over diabetesmidler vokser

Europæiske og amerikanske myndigheder melder for første gang om en mulig sammenhæng mellem diabetesmidler, herunder Novo Nordisks milliardsællert Victoza, og kræft i bugspytkirtlen. Det er dog ikke nok til at gribe ind.

Foto: Novo Nordisk

Europæiske og amerikanske myndigheder har tidligere afvist, at der skulle være signaler om overrepræsentation af diabetes-patienter, der er ramt af kræft i bugspytkirtlen og som har været behandlet med populære diabetesmidler som Novo Nordisks Victoza, Mercks Januvia eller Byetta, som Bristol-Myers Squibb og AstraZeneca står bag.

Nu har piben dog fået en anden lyd, skriver Berlingske. Efter at myndighederne har fået fremvist resultater fra analyser lavet af verdensundhedsorganisationen WHO og Oracle Health Service, bekræfter begge, at signalerne er til stede, og at deres egne analyser også indeholder advarselssignaler om diabetesmidlernes bivirkninger.

Men statistiske signaler fra en bivirkningsdatabase er ikke nok i sig selv til at afgøre, om det er medicinen, der er skyld i overrepræsentationen af kræfttilfælde i bugspytkirtlen, slår både de europæiske sundhedsmyndigheder EMA og WHO fast. FDA ser heller ingen grund til at gribe ind.

Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen afviser, at der skulle være problemer. Selskabet har i sine egne analyser ikke fundet et eneste signal om, at Victoza skulle føre til øget risiko for kræft i bugspytkirtlen.

Novo Nordisk vil ifølge Berlingske senere på ugen fremlægge omfattende dokumentation for at imødegå kritikken.

 Medicinalselskaber kræver kritisk data udleveret

 Novo søger om markedsføringstilladelse for Victoza-kombi 

 Amerikanske advokater lugter blod i Victoza-sag

 Novo: Ingen kræftrisiko ved diabetesmiddel 

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier