Storbank: Lilly vil nuppe milliardsalg fra Victoza

Novo Nordisks amerikanske rival Eli Lilly vil med sit kommende diabetesmiddel dulaglutid ifølge en af verdens største banker gøre et kraftigt indhug i det danske selskabs Victoza-omsætning.
Foto: Eli Lilly
Foto: Eli Lilly
Af Ritzau Finans

Novo Nordisks storsælgende diabetes 2-middel Victoza bliver næppe helt så stor en sællert som først antaget, vurderer Bank of America - Merrill Lynch. Den amerikanske storbank har skåret hele 9 mia. kr. af sine forventninger til Victozas salg i 2021, og sænker samtidig anbefaling og kursmål for Novo-aktien.

Baggrunden for nedjusteringen er de fase 3 data Novos amerikanske konkurrent Eli Lilly vil præsentere for sit lægemiddel i klassen GLP-1-analoger på den amerikanske diabetesforenings årsmøde den 21.-25. juni. Resuméer af de videnskabelige data, der fremlægges på konferencen, blev frigivet i fredags, og indikerer set med Bank of Americas øjne, at Eli Lilly med lægemiddelkandidaten Dulaglutid synes at stå med et bedre produkt end Victoza.

"Vi sænker vores estimater for Victozas topsalg til 12 mia. kr. fra 21 mia. kr. Vores estimater forudsætter nu lancering af Dulaglutid i 2015, hvorefter salget af Victoza vil være faldende kort derefter," skriver analytikerne Sachin Jain og Graham Parry i et notat.

Bedre end Byetta

Data fra resuméerne viser, at Dulaglutid sammenlignet med GLP-1-analogen Byetta fra Bristol-Myers Squibb og Astra-Zeneca formåede at yde bedre blodsukkerkontrol, end Novo tidligere har vist for Victoza ligeledes i et sammenligningsstudie med Byetta. Samtidig giver Dulaglutid og Victoza anledning til nogenlunde samme vægttab for diabetikeren.

Fordelene er til gengæld ikke tydelige i et sammenligningsstudie af Dulaglutid med diabetespillen Januvia, hvor Eli Lilly kan fremvise nogenlunde tilsvarende data, som Novo Nordisk tidligere har vist. Men alt i alt tyder data på, at Dulaglutid kan ende med at vinde den direkte styrkeprøve mod Victoza i et sammenligningsstudie Eli Lilly gennemfører og som ventes færdigt i slutningen af 2013, mener Bank of America - Merrill Lynch.

Banken sænker derfor anbefalingen af Novo Nordisk til "neutral" fra "køb". Samtidig skæres kursmålet til 1035 kr. fra 1150.

Salget falder

Vurderingen tager ikke højde for, at Novo Nordisk får held til at beskytte sin position på markedet for GLP-1-analoger med sin nye GLP-1-analog Semaglutid, der ligesom Dulaglutid kun skal tages en gang om ugen. Victoza skal tages en gang dagligt.

Bank of Americas nye estimater for Victoza er et salg på 11,9 mia. kr. i 2013 stigende til 14,3 mia. kr. i 2015, hvorefter salget stagnerer og senere falder til 11,9 mia. kr. i 2021. Tidligere estimerede banken en ubrudt vækst i salget af Victoza til 21,5 mia. kr. i 2021.

"Vi tror fortsat på en stærk dynamik på den korte bane (2013-15) for Novo givet begrænset konkurrencepres. Vi fortsætter også med at tro på den langsigtede væksthistorie (2017 og efter) med selskabets eksponering mod diabetes vækstmarkedet og lanceringen af Tresiba og Semaglutid til at håndtere konkurrencepresset. På det mellemlange sigt (2015-17) vurderer vi imidlertid, at Dulaglutid repræsenterer en risiko for meget i forhold til stemningen (om aktien, red), selv om vi fortsætter med at estimere robust "midt-teens" vækst i resultatet pr. aktie, begrunder Bank of America - Merrill Lynch.

 Eli Lilly på vej med nyt om Victoza-rival

 Diabetes og kræftsamarbejder kan redde Eli Lilly fra patentkløft

 Her er Novo-rivalernes strategi

 Lilly vil have verdens bredeste diabetes-portefølje

 Analytiker: Venter stadig på afgørende Eli Lilly-studie

 Novo-rival leverer positive GLP-1-resultater 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også