MedWatch

Diabetes og kræftsamarbejder kan redde Eli Lilly fra patentkløft

Amerikanske Eli Lilly står overfor en række patentudløb i den nærmeste fremtid, men nye diabeteslægemidler og aftaler om såkaldte companion diagnostics inden for kræftbehandlingen - bl.a. med et dansk selskab - skal redde koncernen.

Foto: Colourbox

Eli Lilly befinder sig midt i en svær periode, hvor en række patentudløb lægger et stort pres på selskabet.

Antipsykose-medicinen Zyprexa gik allerede af patent på de fleste store markeder i 2011, og salget af lægemidlet gik fra 562,7 mio. dollar i Q1 2012 til 284,8 mio. dollar i Q1 2013 – et fald på hele 49 pct.

Samtidig står lægemidlerne Evista og Cymbalta til at miste patent i USA i henholdsvis marts 2014 og december 2013. Og den amerikanske gigant har allerede taget konsekvensen og annonceret omfattende fyringsrunder i selskabet.

Læs også: Storkoncern skærer 30 pct. af salgsstyrken

Men trods de lurende patentudløb giver Lillys pipeline af lægemiddelkandidater grund til optimisme, og der er specielt to sygdomsområder, diabetes og kræft, som kan agere redningsplanke for det pressede selskab. Det mener i hvert fald Cory Renauer fra Seeking Alpha.

Diabetes og kræft

Godt nok er Eli Lilly faldet noget efter Sanofi og danske Novo Nordisk på diabetesmarkedet i de senere år, men Cory Renauer mener, at et nyt partnerskab med Boehringer Ingelheim omhandlende to basale insulinanaloger og en såkaldt SGLT2-hæmmer kan afhjælpe dette.

Det samme kan et nyt GLP-1-middel mod type 2 diabetes, dulaglutide, som har vist lovende resultater i fase 3-studier. Denne medicin kan på sigt gå hen og give produkterne Byetta og Bydureon fra Bristol-Myers Squibb og AstraZeneca, samt Novos Victoza kamp til stregen, forudsiger han.

Samtidig har Eli Lilly en række spændende kræftlægemidler i pipelinen, og en rækker samarbejdsaftaler med mindre selskaber angående såkaldte companion diagnostics kan være med til at sikre disses succes.

Det drejer sig bl.a. om en test fra hollandske Qiagen, som kan fortælle patienter, om de har en specific gen-mutation, som gør, at de bør behandles med Lilys lægemiddel Erbitux. Testen blev FDA-godkendt sidste sommer, og man har allerede indgået flere lignende aftaler med selskabet.

Dansk aftale

Herudover indgik man i starten af året en aftale med danske Dako, og så sent som i sidste uge med selskabet Corgenix Medical, angående lignende kræfttests.

Læs også: Medicofirma i samarbejde med medicinalgiganter

Ifølge Cory Renauer er Eli Lilly langt fra det eneste selskab som satser på disse companion diagnostics, men ikke desto mindre mener han, at selskabets indtog på markedet for specialiseret medicin er et klogt og omkostningsfattigt sats, som kan være med til at redde den skrantende forretning.

Hele indlægget fra Cory Renauer kan findes her. (log-in påkrævet).

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier