Ni vindere og ni tabere på børsen

Der var ni vindere og ni tabere i MedWatch-indekset 2012. Se hvordan de danske børsnoterede life science-selskaber klarede sig i det forgangne år og læs, hvorfor det gik, som det gjorde.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Årets vinder og årets taber i MedWatch-indekset for 2012 er et godt billede på investeringer i biotek: Hvis investorerne rammer plet på det rigtige tidspunkt, kan aktien være en guldgrube, omvendt er der grumme klaps, hvis et lægemiddel kollapser eller bremses i dets udvikling.

MedWatch-indekset følger uge for uge de 18 danske børsnoterede selskaber, som MedWatch dækker tættere end noget andet dansk medie.

Vinderen i indekset, hvor kurserne er taget mellem klokken 11 og 12 den 28. december 2012, er biotekvirksomheden Genmab, hvis pipeline er fokuseret omkring såkaldte monoklonale antistoffer. Efter en nedtur for år tilbage har virksomheden oplevet et stærkt comeback de seneste år, herunder i 2012 med en kursstigning på ca. 107 pct.

En af årets store nyheder fra Genmab har været indgåelsen af en potentiel milliardaftale med Janssen Biotech, et datterselskab til Janssen Pharmaceutical Companies under Johnson & Johnson. I aftalen udlicenserer Genmab stoffet daratumumab, der er i klinisk udvikling til behandling af myelomatose, også kaldet knoglemarvskræft.

Genmab-analytiker: Det er en fremragende aftale 

Genmab i nyt platform-samarbejde 

Genmab lancerer ny teknologi  

Genmab når endnu en milepæl

Nedtur for Neurosearch

Omvendt så det rigtig skidt ud for Danmarks ældste biotekfirma, Neurosearch, som erhvervsmanden Asger Aamund stiftede i 1989 sammen med en række fremtrædende danske forskere. Et offensivt træk der vakte stor opsigt, fordi det lykkedes at skaffe kapital gang på gang uden at have et egentlig produkt at vise frem. Opsigtsvækkende var det også, fordi det skete på dramatisk vis, da en gruppe af forskere brød ud fra det Novo-ejede Ferrosan og kontaktede deres gamle chef Asger Aamund for at høre, om han ville stå i spidsen for Neurosearch. Aamund accepterede, og banede vej for en kapitaltilførsel fra institutionelle investorer.

Aamund: Jeg afleverede et selskab i kanonform 

CNS-sværvægtere bag nyt selskab

Men det blev ved lige ved og næsten for selskabet, hvis aktiekurs i 2012 dykkede ca. 80 procent.

Neurosearch nedskrev i august i år værdien af sin primære lægemiddelkandidat Huntexil mod Huntingtons Sygdom til 0 kr. Investor-interessen var der ikke, og bestyrelsen oplyste, at den ikke kunne garantere en videre udvikling af midlet. Nedskrivningen affødte et kæmpe driftsunderskud for selskabet, og i omverdenen blev dette træk set som en påbegyndt afvikling af firmaet.

NeuroSearch og Teva indgik efterfølgende en aktivoverdragelsesaftale vedrørende Huntexil.

Neurosearch sælger Huntexil til Teva

Ni vindere og ni tabere

Ni børsnoterede lifte science-selskaber i MedWatch-indekset gjorde i 2012 deres aktionærer rige; nogle blot en lille smule rigere, andre meget rigere. Ni selskaber nedbrød aktionærværdier i selskabet i det forgangne år.

Stærkt GN

Blandt de selskaber, der skilte sig endog meget stærkt ud på den positive side, er også GN Store Nord, der steg ca. 68 pct. Selskabets høreapparats-division har inden for de seneste år gennemført en solid turn around, ligesom selskabet er tilbage i den bedste liga, når det gælder nye produktfamilier.

GN i omsætningsvækst - fastholder 2013-mål 

GN investerer 12 mio. dollar i ørescannerteknologi 

Fremad, fremad

Også Coloplast har endnu engang været blandt investor-favoritterne på børsen. Aktien kostede 826 kr. ved årets start og lukkede omkring 277,50 kr. fredag, årets sidste børsdag. Det svarer ifølge Ritzau Finans til en stigning på 68 pct., når man indregner den nylige aktiesplit, der dividerede alle aktier op i fem mindre af slagsen.

Topdirektør Lars Rasmussen har, siden bestyrelsen med formand Michael Pram Rasmussen i spidsen fyrede daværende adm. direktør Sten Scheibye, år efter år formået at forbedre driften i selskabet.

"Det giver lidt uro i maven af og til" 

Coloplast vokser ud af Europa

Benhård Coloplast-formand

Stort minus i Veloxis

Biotekselskabet Veloxis er i minus med ca. 60 pct. for helåret. Selskabet meddelte i maj i år, at der skulle ske omstruktureringer for udelukkende at fokusere på én lægemiddelkandidat. Ledelsen ønsker fremover at fokusere ressourcerne omkring færdigudvikling og efterfølgende kommercialisering af LCP-Tacro, der er Veloxis’ produktkandidat til at forhindre organafstødelse efter transplantation. Sammen med en vanskelig kapitalrejsning gav det store øretæver. I november lykkedes det dog at få fuldtegnet den fortegningsretsemission, som skal sikre biotekfirmaet 405 mio. kr.

Emissionen skulle til, for at selskabet kan finansiere de igangværende fase-3-studier, og den ventede lancering i Europa og USA i fjerde kvartal 2014 af LCP-Tacro.

Veloxis gennemfører million-emission  

Veloxis indgår aftale til kvart milliard kroner

Opkøb og enkelt-succeser

På den globale scene var der, som altid, op- og nedture, for de innovative selskaber inden for life science. Biotekindekset rykkede både i udlandet og herhjemme, typisk trukket af gode enkelt-historier og lægemiddelkoncerner på opkøbsjagt efter nyt til deres pipelines.

Biotek-aktierne rykkede i 2012 

Groft sagt slog biosimilars ikke så hårdt igennem, som nogle havde frygtet, og en anden tendens var, at udvikling af lægemidler mod sjældne sygdomme er rykket højere op på dagsordenen i selskaberne. Big Pharma og en række andre store koncerner har brug for ny ammunition til deres pipelines, der ofte er omkranset af knalddygtige forskere og dyre laboratorier.

Danmark godt med

I Danmark klarer biotek sig relativt godt, fortalte Søren Carlsen, partner i Novo A/S, den største medicin- og biotekinvestor i Danmark, til Jyllands-Posten. Der er rimeligt med kapital, der er fornuftige udviklingsprogrammer i selskaberne, og i forhold til mængden af projekter, der bliver afprøvet på mennesker, er vi nummer i tre i Europa og nummer ét, hvis man ser i forhold til landets størrelse, påpegede han.

På den europæiske rangliste over lægemiddelkandidater, som er i klinisk udvikling, dvs. ved at blive testet på mennesker, bliver Danmark kun overgået af de betydeligt større lande Storbritannien og Tyskland. Så målt i forhold til befolkningens størrelse er de danske biotekselskaber rigtigt godt med.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også