MedWatch

Medie: Merck er på vej til at vinde PD-1-kapløb

Amerikanske Merck & Co. får ifølge Reuters godkendt sit eksperimentelle PD-1-lægemiddel mod kræft i næste måned og kan dermed blive den første aktør på banen med denne nye, lovende lægemiddeltype.

Én af de absolut mest ventede, nye lægemiddeltyper inden for især kræftbehandling er de såkaldte PD-1- eller PD-L1-behandlinger, som flere af de store medicinalaktører har versioner af i sine pipelines.

Kampen om at komme først på markedet med et lægemiddel i denne klasse er intens, men nu kan amerikanske Merck & Co. være på vej til at krydse målstregen som den første. Det skriver Reuters.

Merck får nemlig sandsynligvis godkendt sin PD-1-kandidat pembrolizumab på det amerikanske marked inden for de nærmeste uger, siger unavngivne kilder tæt på den regulatoriske proces til nyhedsbureauet.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, skal senest tage stilling til, om de vil godkende Mercks kandidat d. 28. oktober, men en beslutning kan altså forventes allerede i løbet af næste måned.

Merck vil have godkendt sin PD-1-kandidat til behandling af patienter med modermærkekræft, som ikke kan behandles med Bristol-Myers Squibbs storsælgende kræftmiddel Yervoy. Men pembrolizumab kan muligvis også bruges mod en række andre kræftformer.

 Merck indsender ansøgning for kræfthåb 

 Merck samarbejder med rivalerne 

Skarp konkurrence

Merck kan dog se frem til skarp konkurrence fra andre medicinalgiganter som netop BMS, der er på vej med kandidaten nivolumab mod lungekræft både som monoterapi og i kombination med netop Yervoy. Herudover har også Roche og AstraZeneca lægemidler på vej inden for klassen.

 BMS vil parre kræfthåb med kemo fra Celgene 

 Roches nye lungekræft-middel kan være en ’game-changer’ 

PD-1-midlerne virker ved at blokere et protein kendt som Programmed Death-receptor (PD-1) eller det relaterede protein PD-L1, som kræftcellerne bruger til at undgå kroppens egne sygdomsbekæmpende celler. Ved at blokere proteinet får kroppens immunsystem igen frit lejde til at bekæmpe kræftsygdommen selv.

Ifølge Reuters forventer visse analytikere, at denne lægemiddeltype kan generere omsætning på mere end 30 mia. dollar – eller næsten 170 mia. kroner – i 2025.

 Kampen om hudkræft-markedet

 De ti vigtigste eksperimentelle kræftmidler 

Læs artiklen fra Reuters her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier