De ti vigtigste eksperimentelle kræftmidler

Hjemmesiden FierceBiotech har kigget nærmere på de mange lægemiddelkandidater rettet mod kræftsygdomme, som lige nu er under klinisk udvikling, og udpeget de ti vigtigste. Et dansk firma sniger sig ind på listen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kræft er et af de allermest populære områder inden for lægemiddeludviklingen, hvor adskillige biotek og medicinalselskaber udvikler medicin mod den vifte af kræftsygdomme, der findes. Og med nye tiltag fra alverdens medicinmyndigheder er udviklingstiden for de mange kræftmidler blevet forkortet markant på det seneste.

Det skriver FierceBiotech, som for tredje år i træk har kigget på den samlede pipeline af lovende lægemiddelkandidater på området, og udpeget de ti kandidater, som man forventer sig allermest af i 2013.

Som følge af de nye smutveje til markedet – herunder amerikanske FDAs nye fast-track- og breakthrough-programmer – er en del af kandidaterne stadig i de tidlige udviklingsstadier.

Se listen over de ti mest lovende kræftlægemidler i klinisk udvikling her:

Ibrutinib – BTK-hæmmer til behandling af b-celle kræftsygdomme, herunder leukæmi og lymfekræft. Midlet udvikles af Johnson & Johnson og Pharmacyclics og befinder sig lige nu i fase 3 af klinisk udvikling. Har opnået breakthrough-status fra FDA mod hele tre forskellige indikationer.

Nivolumab – PD-1-hæmmer til behandling af solide tumorer. Midlet udvikles af Bristol-Myers Squibb og Ono Pharmaceutical. Selskaberne har indledt 6 forskellige senstadiestudier med medicinen mod forskellige typer af tumorer. Kandidaten har opnået fast-track-status fra FDA.

Palcociclib – CDK-hæmmer til behandling af metastatisk brystkræft. Midlet udvikles af Pfizer. Har vist lovende resultater i et fase 2-forsøg og opnået breakthrough-status fra FDA.

Obinutuzumab – CD20-antistof til behandling af kronisk lymfatisk leukæmi (CLL). Midlet udvikles af Roche. Selskabet har offentliggjort foreløbige resultater fra et dobbelt fase 3-studie, og har allerede søgt om godkendelse for midlet i USA og Europa.

Lambrolizumab – PD1-antistof til behandling af modermærkekræft (melanom). Midlet udvikles af Merck. Det har opnået breakthrough-status fra FDA, og man venter netop nu på afgørende data fra et fase 2-studie.

LDK378 – ALK-hæmmer til behandling af ikke-småcellet lungekræft. Midlet udvikles af Novartis. Det har vist lovende fase 1-resultater, og på baggrund af disse opnået breakthrough-status. Man forventer, at ansøge om godkendelse i USA i 2014.

OncoVex – En onkolytisk virus til behandling af modermærkekræft. Midlet udvikles af Amgen, som købte det fra selskabet BioVax i 2011. Har vist lovende resultater i et stort fase 3-studie.

Daratumumab – Antistof til behandling af knoglemarvskræft (myelomatose). Midlet udvikles af Johnson & Johnson/Janssen og Genmab. Har vist lovende fase I/II data, hvilket har ført til brekathrough-status fra FDA.

Idelalisib – PI3K-delta-hæmmer til behandling af kronisk lymfatisk leukæmi og lymfekræft (non-Hodgkins lymfom). Midlet udvikles af Gilead Sciences. Kandidaten er i klinisk fase 3.

MPDL320A – PD-L1-antistof til behandling af nyre-, lunge-, tarm- og mavekræft. Midlet udvikles af Roche/Genentech. Kandidaten har vist lovende resultater i fase 1-studier.

Læs hele rapporten fra FierceBiotech med uddybende kommentarer til de ti lægemidler her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også