Dansk forskning kæder lille tarmflora til diabetes

En kortlægning af tarmbakterier viser, at en mangelfuld bakterieflora i tarmen har betydning for udviklingen af blandt andet type 2-diabetes. Forskerne satser på sigt på nye behandlinger.
Af Malene Breusch Hansen

Et internationalt forskerhold med forskere fra Københavns Universitet har fundet ud af, at type 2-diabtes kan hænge sammen med for få og for få forskellige tarmbakterier.

I et menneskes tarme lever omkring 100 trillioner bakterier, og det er hovedparten af dem, det er lykkedes forskerne at kortlægge gennem dna-analyser. Forskerne har undersøgt tarmbakterierne hos 292 danskere, og undersøgelsen viser, at cirka en fjerdedel har op til 40 procent færre tarmbakterier end gennemsnittet. Samtidig har de også færre forskellige bakterietyper og en overvægt af bakterier, der skaber betændelsestilstande i kroppen.

Bakterierne producerer livsvigtige vitaminer, har betydning for immunsystemet, nerveceller og hormonproducerende celler i tarmen, og så danner de mange bioaktive stoffer, som trænger ud i blodet og påvirker vores biologi.

I undersøgelsen er dem med færre og mindre mangfoldige tarmbakterier mere overvægtige. De har desuden en dominans af bakterier, som har potentialet til at fremkalde svag betændelse, og blodprøver fra dem viser en kronisk betændelse, som forskerne fra andre studier ved påvirker stofskiftet i retning af diabetes 2, hjertekarsygdomme og måske cancer, forklarer Oluf Borbye Pedersen, der er professor og forskningsdirektør ved Fakultet på Københavns Universitet.

Forskernes undersøgelse åbner op for behandling eller forebyggelse af sygdommene ved at påvirke bakteriesammensætningen. Tarmbakterierne er nemlig i direkte kontakt med det omgivende miljø gennem det, vi spiser og drikker, og derfor kan de ændres på.

Ifølge Oluf Borbye Pedersen skaber den nye forskning ”kanonstore” muligheder:

”Drømmen er på sigt at kortlægge de bakterier, der danner bioaktive stoffer, der hæmmer appetitten og på den måde lære at udnytte kroppens egen medicin til at forebygge fedmeepidemien og diabetes 2,” siger han.

Forskernes opdagelse skriver sig ind i en ny forskningstrend, hvor menneskets bakterielle økosystem er i fokus og spiller en hovedrollen i nye behandlinger til blandt andet diabetes, fedme, astma, hjerteproblemer og neurologiske sygdomme.

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor nogle mennesker har så få tarmbakterier, men de mener, at det muligvis kan skyldes fejlprogrammeringer i dna, antibiotika i bardomsalderen og hverdagskemi i form af konserverings- og desinfektionsmidler samt antibiotikarester i mad.

 Tryk på kinesiske tarmbakterier  

 Ny bakterieforskning giver håb om bedre behandling 

 Forskere finder vægttabs-tarmbakterie

 Forsknings-trend udnytter bakterier til ny medicin 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også