Ny bakterieforskning giver håb om bedre behandling

Det er lykkes danske forskere at aflure nogle af bakteriernes ødelæggende effekter. Det giver håb om, at medicinalindustrien får mulighed for at behandle selv meget komplicerede bakterielle infektioner.

Et forskerhold fra Syddansk Universitet er dykket ned i bakteriernes livsvilkår og har gjort en opdagelse, der kan få betydning for medicinalverdenen.

De har afluret nogle af de underliggende, regulatoriske mekanismer bag den biofilm, som bakterierne danner, så de undgår at blive angrebet af menneskets immunforsvar.

Det giver bakterierne fred til at formere sig, og hvis de bliver mange nok, vil kroppen opleve det som en infektion. Små RNA-molekyler kan påvirke bakteriernes genudtryk og dermed beslutningen for, om der skal dannes biofilm eller ej. 

Store muligheder

"Biofilmen bidrager til bakteriel resistens, og det kan forårsage alvorlige, vedvarende infektioner i fx hjerteklapimplantater, lungerne, kroniske sår og urinvejene," siger post doc. Mikkel Girke Jørgensen fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi i en pressemeddelelse og tilføjer:

"Perspektiverne for medicinalindustrien er enorme. Denne øgede forståelse af biofilmdannelse kan være det første skridt på vejen til at skabe nye måder at behandle komplicerede bakterielle infektioner i fremtiden.”

Mikkel Girke Jørgensen er en af mændene bag opdagelsen, hvor også professor Poul Valentin-Hansen fra samme institut og amerikanske forskere fra Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, Bethesda, og Georgetown University Medical Center, Washington DC, har været med inde over.

To fonde bag

Arbejdet er finansieret af Villum Fonden og Lundbeckfonden. Lundbeckfonden har netop ydet en ny to-årig bevilling på 1.153.646 kr. til at gå videre med arbejdet.

Samtidig giver Lundbeckfonden en bevilling på 179.000 kr. til et nyt forskningsprojekt, der skal ortlægge funktionen af små RNA-molekyler (sRNA) i gule stafylokokker og Listeria, der står bag alvorlige infektionssygdomme som bylder, blodforgiftning og meningitis. Ph.d. Birgitte Kallipolitis fra Syddansk Universitet vil prøve at afkode de sRNA-molekyler, der påvirker bakteriernes sygdomsfremkaldende evner, så man kan komme dem til livs.

 Forskere finder vægttabs-tarmbakterie 

 Studie: Antibiotika kan kurere rygsmerter 

 Nogle bakterier vil hellere nyde end yde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også