Overlæger: Spilder millioner på overbehandling

Ifølge to danske overlæger og tarmforskere bliver der for mange penge på dyre behandlinger til patienter, der ikke har behovet.

To danske forskere, der er aktuelle med et nyt studie, mener, at lægerne er for rundhåndede med dyre, biologiske behandlinger til patienter med tarmsygdomme.

"Det er vores indtryk, at der er patienter med milde inflammatoriske tarmsygdomme, som lider af ganske almindelige ting som rumlen i maven og diarré, men alligevel får en dyr behandling, der er beregnet til patienter med alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme," siger Ole Haagen Nielsen, der er overlæge på Herlev Hospital og speciallæge i behandling af tarmsygdomme, til Videnskab.dk.

Hans synspunkt deles af kollegaen Mark Ainsworth, der er overlæge ved Herlev Hospital. Han mener, at man kunne begrænse antallet af dyre behandlinger.

"Jeg er ikke i tvivl om, at hvis man kiggede behandlingerne igennem, så bliver der brugt for meget af den dyre medicin. Det er ikke noget, vi tror, bliver gjort bevidst, men vi mener, at man kan spare penge ved at behandle på en anden måde, end man gør nu," siger han til Videnskab.dk.

Tocifret millionbeløb

Ifølge Ole Haagen Nielsen blev der i 2012 anvendt i omegnen af én milliard kroner på lægemidlerne. De lægemidler bliver også anvendt til behandling af andre sygdomme, men forskeren og overlægen mener, at der kan hentes store besparelser, hvis der var skarpere kontrol med midlerne.

"Jeg vil skønne, at en fjerdedel af dem er gået til behandling af inflammatoriske tarmsygdomme," siger han.

Ole Haagen Nielsen mener, at man ud af de omkring 250 mio. kr. vil kunne spare et tocifret millionbeløb, hvis der kun blev givet behandling, hvor det var nødvendigt.

Overlægerne bliver dog mødt af skepsis blandt andre af deres kolleger.

"Jeg tror ikke på, at der bliver givet behandlinger til patienter, der ikke har behovet. Der er nogle ret klare retningslinjer for at stille den korrekte diagnose, og det er også ret klart, at patienter, der ikke har en inflammatorisk tarmsygdom ikke skal have behandlingen. Jeg har tillid til, at mine kolleger følger disse retningslinjer, når de anvender dyr medicin," forklarer Jørgen Agnholt, der er overlæge og speciallæge i medicinsk gastroenterologi ved Aarhus Universitetshospital, til Videnskab.dk.

 Tryk på kinesiske tarmbakterier

 EMA godkender nyt tarmkræftmiddel

 Bioneer lander aftale på maven

 Tarmen sladrer om diabetes

 Nyt lægemiddel i kampen mod tarm-kræft

 Ny medicin får tarmen til at gro 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også