Nyt lægemiddel i kampen mod tarm-kræft

Sanofi står sammen partner bag lægemiddel, der baserer sig på et nyt behandlingsprincip.

Et nyt behandlingsprincip inden for kræftbekæmpelse viser sig at have en god virkning på meget syge tarmkræftpatienter, skriver Kræftens Bekæmpelse i en artikel på dets hjemmeside, cancer.dk

Det er lægemidlet Zaltrap fra de to selskaber Sanofi og Regeneron, der har en positiv effekt i en kombination med med traditionel kemoterapi.

”Zaltrap er en såkaldt væksthæmmer, som virker ved at suge de vækstfaktorer til sig, som ellers skulle forsyne kræftsvulsten med nye blodkar. Det kan bremse væksten i kræftsvulsten, eller endda få den til at svinde,” hedder det i artiklen.

Den nye behandling viser resultater hos patienter, hvor kræften har spredt sig til andre organer.

”Man kan sige, at medicinen lokker ’de onde’ vækstfaktorer til at sætte sig på lægemidlet frem for på kræftsvulsten. Det er første gang, vi har fået dokumentation for, at den her metode virker i praksis,” forklarer overlæge Morten Mau Sørensen fra Rigshospitalets eksperimentelle enhed.

Nyt studie

Ifølge cancer.dk er det et nyt studie på 1.226 tyk- og endetarmskræftpatienter, her i blandt patienter fra hospitalerne i Odense og Aalborg, som viser de gode resultater.

”Patienterne lever i gennemsnit halvanden måned længere og har en længere periode uden forværring i sygdommen, når de bliver behandlet med Zaltrap i kombination med den normale kemoterapi, frem for kemoterapien alene. Studiet er netop offentliggjort i Journal of Clinical Oncology,” skriver Kræftens Bekæmpelse, der også påpeger, at det ikke er muligt på nuværende tidspunkt at sige, om produktet vil virke på andre sygdomme end tyk- og endetarmskræft.

Ansøgning indsendt

 I Danmark er der skønsmæssigt 500 patienter om året, der kan få gavn af behandling med Zaltrap. En behandling varer typisk 4 måneder, fremgår det af fakta-oplysninger fra Sanofi. Lægemiddelkoncernen oplyser også, at

*Ansøgning om godkendelse af Zaltrap er indsendt til EMA (European Medicines Agency) i december 2011. Behandlingen af en ansøgning tager sædvanligvis 12-14 måneder . Allerede nu starter et såkaldt Early Access Programme dog op på Rigshospitalet, så danske patienter kan få gavn af den nye behandling inden godkendelsen.

*FDA (Food and Drug Administration) godkendte i august 2012 Zaltrap til behandling af patienter i USA efter et såkaldt ’priority review’. Det er en hurtig godkendelsesprocedure, der anvendes til lægemidler, der giver et stort fremskridt ift. den tidligere behandling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også