Farmavirksomheder: Toplæger vælger samarbejde fra

Danske toplæger fravælger at samarbejde med medicinalindustrien af frygt for at blive hængt ud i medierne, viser en rundspørge hos seks medicinalselskaber.
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Pressens fokus på samarbejdet mellem læger og industrien betyder, at nogle læger helt fravælger at tilbyde deres arbejdskraft til medicinalvirksomheder i Danmark.

Sådan lyder det fra en gruppe medicinalvirksomheder i en rundspørge blandt seks virksomheder, som Dagens Pharma har foretaget.

"På grund af debatten om habilitetsproblemer er det helt klart blevet sværere at få læger til at medvirke i advisory boards. Lægerne siger nej, fordi de mister muligheden for at rådgive i anden sammenhæng eksempelvis over for regionerne. Men advisory boards er ikke hemmelige broderskab, hvor lægerne for evigt er bundet til virksomheden.

Derimod betaler vi lægerne et mindre beløb for at rådgive os i en kortere periode om erfaringerne fra deres kliniske hverdag. Vi må ikke have kontakt til patienterne, så derfor er vi nødt til at spørge lægerne, om vi går den rigtige vej. Og reelt er der intet alternativ. Lægerne kan ikke udvikle medicin, og vi kan ikke behandle patienter. Ergo er vi nødt til at tale sammen," siger Pierre Quartarolo, der er medicinsk direktør i AbbVie til Dagens Pharma.

Debatten om lægernes samarbejde med medicinalselskaberne er i høj grad dukket op, fordi Sundhedsministeriet sidste år nedsatte en arbejdsgruppe, der gav sit bud på, hvordan samarbejdet mellem de to parter bør foregå.

Gruppen foreslog blandt andet, at læger ikke må have investeringer i medicinalfirmaer for mere end 300.000 kr., mens Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at man helt bør forbyde læger at investere i aktier i medicinalselskaber.

Læs mere: Arbejdsgruppe vil stramme krav til sponsorering af læger 

Brug for advisory boards

Også deltagelse i de såkaldte advisory boards har været under kritik, og både Svend Hartling, der er formand for Rådet for Anvendelsen af Dyr Sygehusmedicin (RADS), og formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen mener, det er uforenligt at sidde i et advisory board samtidig med, at man sidder i et udvalg under RADS

Hos industrien ærgrer man sig nu over, at den megen fokus får lægerne til at afslå samarbejder.

"Pfizer har fortsat behov for videnskabelig sparring, og derfor forventer vi ikke nedgang i omfanget af advisory boards. Derimod vil en stigning være ønskelig, da det typisk vil være udtryk for stigende videnskabelig aktivitet og antal studier i Danmark," siger Troels Reiche, der er medicinsk direktør i Pfizer i Danmark til Dagens Pharma.

 Regionsdirektør angriber formænds samarbejde med industrien

 Læger bijobber, uden at de har fået lov

 Investeringsforbud for læger kan dræbe vækst i medicobranchen

 Læge kritiseres for dobbelt interesse i HPV-vaccine

 Lægeformand positiv over for anbefaling

 Stor spredning i industriens aflønning af læger

 Organisation vil "sortliste" læger med industri-tilknytning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også