Læge kritiseres for dobbelt interesse i HPV-vaccine

Anerkendt læge har anbefalet HPV-vaccine til drenge, mens han har arbejdet for et firma, som producerer vaccinen.
Foto: Sisse Dupont/ Jyllands-Posten
Foto: Sisse Dupont/ Jyllands-Posten
Jakob Sheikh, jakob.sheikh@pol.dk

En fremtrædende overlæge har gentagne gange offentligt anbefalet en udbredelse af den såkaldte HPV-vaccine, så den også omfatter drenge og mænd.

Det er sket, mens han har modtaget penge fra en lægemiddelvirksomhed, der netop producerer en HPV-vaccine godkendt til begge køn.

Vaccinen mod en række kræftfremkaldende HPV-typer – navnlig typer, som kan forårsage livmoderhalskræft – er siden 2009 blevet tilbudt gratis til piger og kvinder.

Men står det til den anerkendte overlæge Carsten Sand på Bispebjerg Hospitals klinik for kønssygdomme, bør vaccinen ikke være forbeholdt kvinder.

I januar sidste år advarede han i homomagasinet Out & About mod en decideret kræftepidemi, hvis ikke homoseksuelle mænd tager HPV-vaccinen, som også beskytter mod kondylomer og analkræft.

"Vi risikerer at få en epidemi med analkræft blandt bøsser i løbet af de næste 10-20 år. Vi ser allerede mange bøsser med celleforandringer i analkanalen", sagde Carsten Sand.

Alvorligt problem

Også i Jyllands-Posten har Carsten Sand anbefalet, at drenge fra 12-års alderen bør HPV-vaccineres.

Blandt andet påpeger overlægen, at tilfælde af analkræft er i kraftig vækst, og at især homoseksuelle mænd er i risikozonen.

"Problemet er, at det er for sent for dem at få vaccinationen, når de er sprunget ud som homoseksuelle og er blevet smittet, for så virker vaccinen ikke. Derfor bør man tilbyde vaccinen gratis til alle drenge på 12 år", sagde Carsten Sand i 2011.

HPV-vaccinen, som er godkendt til brug af begge køn, hedder Gardasil og koster godt 3.500 kroner for de tre nødvendige doser, hvis den købes på apoteket eller ved en praktiserende læge.

Den er udviklet af lægemiddelvirksomheden Sanofi Pasteur, der flere gange har lønnet Carsten Sand som temabogsforfatter og foredragsholder.

Det forarger foreningen Læger uden Sponsor:

"Det er et ret alvorligt problem, som ikke burde finde sted i Danmark i 2013. Det er klart, at hans stemme så ikke skal opfattes som en uvildig ekspertopinion, men en personlig holdning præget af personlige interesser. Han skal ikke på nogen måde anbefale eller rådgive om et emne, som han personligt har økonomisk interesse i", siger talsperson Thorsten Schumann, som til daglig er overlæge i psykiatrien i Region Syddanmark.

Ekspert: Uhensigtsmæssigt

Endnu tilbyder ingen EU-lande HPV-vaccinen til drenge, og hverken regeringen eller Sundhedsstyrelsen har planer om at ændre praksis.

Sundhedsministeren læner sig op ad, at de europæiske lægemiddelmyndigheder, EMA, ikke anbefaler HPV-vaccine til drenge.

Men i en rapport forelagt for Folketingets Sundhedsudvalg betoner Carsten Sand sammen med to andre forfattere, at HPV-vaccinen de seneste år er blevet tilbudt gratis til drenge i USA, Australien og Canada. Det får forfatterne til at anbefale, at "danske drenge tilbydes samme forebyggelsesmuligheder som piger og herved gratis vaccination".

Lektor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Christian Kronborg kalder dobbeltrollen "meget uhensigtsmæssig":

"Selv om det er lovligt, bør man som læge principielt ikke udtale sig offentligt til fordel for noget, man har en økonomisk fordel af", siger Christian Kronborg.

I dag skal læger, der bijobber i medicinalindustrien, registrere sig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Men systemet er ikke gennemsigtigt, mener afdelingschef i Forbrugerrådet Vagn Jelsø:

"Man skal kunne gennemskue og have tillid til, at de røster, vi hører i det offentlige rum, ikke udtaler sig på baggrund af egne interesser. Det kan man som forbruger slet ikke gennemskue klart nok i dag, og det er et problem", siger han.

Større åbenhed

Sanofi Pasteur oplyser til Politiken, at virksomhedens fuldtidsansatte ikke må bijobbe som læger. Omvendt har Sanofi Pasteur ikke faste regler for praktiserende læger, som bijobber for virksomheden.

Selv mener Carsten Sand ikke, at hans dobbeltrolle er et problem:

"Jeg har ikke aktier i det firma eller noget stort økonomisk samarbejde med dem", siger han.

I dag mødes interesser i sundhedsindustrien til et debatmøde om samarbejdet mellem læger og industri. Baggrunden er et udspil fra en ekspertgruppe, der blandt andet anbefaler, at lægers indtægt fra bijob i industrien offentliggøres.

"Der skal være åbenhed om de økonomiske interesser, så vi kan se, om der skulle være habilitetsproblemer. Derfor er forslaget om, at man fremover skal kunne se, hvad lægen tjener på samarbejdet, godt", siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en skriftlig kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også