Organisation vil "sortliste" læger med industri-tilknytning

Paraplyorganisationen for de ni intern medicinske specialer, DSIM, vil stramme dets regler, så læger ikke kan have tilknytning til industrien, hvis de vil have indflydelse i organisationen.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Hvis du vil have indflydelse hos os, så kan du ikke samarbejde med industrien.

Det er den klare melding fra Dansk Selskab for Intern Medicin (DSIM).

"Tendensen går mod mere transparens i samarbejdet mellem læger og industri, og derfor lægger vi op til i DSIM at formulere krav til medlemmerne om, at de ikke kan have en fast tilknytning til industrien og samtidig have indflydelse i DSIM. Det er ikke, fordi vi mistænker nogen, men samarbejdet er en uhensigtsmæssig konstruktion, og derfor ønsker vi ikke at have det i DSIM," siger formand Ulrik Bak Dragsted til Dagens Pharma.

Det vil betyde, at læger, der sidder i medicinalindustriens advisory boards eller på anden måde er fast lønnet af industrien, ikke samtidig kan have en tillidspost i paraplyorganisationen for de ni intern medicinske specialer.

DSIM følger dermed eksemplet fra Dansk Cardiologisk Selskab, der sidste år som formentlig det første videnskabelige selskab indførte lignende skrappe krav til deres medlemmer.

Endikrinologerne følger næppe trop

Reglerne, der formelt skal vedtages ved DSIM’s generalforsamling i april, vil kun gælde for DSIM, og derfor kan læger i princippet godt have en tillidspost i et af de ni faglige selskaber og samtidig arbejde fast for industrien.

"Vi blander os ikke i, hvad de enkelte faglige selskaber har af regler, men når vi nu tager diskussionen om transparens og sørger for at holde rent i eget hus, så forventer vi, at den diskussion vil sive ned til selskaberne, som jo er repræsenteret i DSIM," siger formanden.

Professor, overlæge, dr.med. Peter Rossing, der er formand for Dansk Endokrinologisk Selskab, som er i DSIM-regi, vil dog ikke umiddelbart følge regelstramningerne.

"Relationerne til industrien skal bare være åbne, og jeg mener ikke, at jeg som forskningschef på Steno Diabetes Center, som er ejet af Novo Nordisk, har et generelt habilitetsproblem, når relationen blot er åben. Jeg betragter mig som en overlæge, der går patienternes ærinde, men for at undgå misforståelser har vi eksempelvis aftalt, at jeg ikke udtaler mig på selskabets vegne i forbindelse med vurderingen af tilskud til diabetesmedicin," siger han til Dagens Medicin.

Det har tidligere været fremme, at netop endikrinologerne er den gruppe med procentuelt størst tilknytning til industrien.

 Her er lægerne, industrien helst vil arbejde med

 Nyt kodeks for industrisamarbejde

 Overlæge vinder ankesag om industrisamarbejde

 Sygehusvæsen i udvidet industrisamarbejde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også