MedWatch

Novo-direktør: Vi har valgt den rigtig fedme-dosis

Forskningsdirektøren i Novo Nordisk er overbevist om, at selskabet er rigtigt, da man besluttede, hvilken dosis fedmepatienter skal behandles med.

Foto: Novo Nordisk/PR

Novo Nordisk valgte rigtigt, da medicinalselskabet efter fase 2 studierne med liraglutid til behandling af fedme valgte at satse på en dosis på 3 mg. Det indikerer resultaterne fra den del af SCALE-programmet, som medicinalselskabet offentliggjorde resultater fra mandag, fortæller Novo Nordisks forskningsdirektør.

"Til trods for, at vi sætter baren ret højt og tester det (liraglutid, red) i en diabetes-sammenhæng, og vi bringer folk i blodsukkerkontrol, hvor de normalt ville have taget et par kilo på, efterlever vi faktisk FDA's godkendelseskrav (i fedme, red) desuagtet. På den måde har valget af 3 mg set med mine øjne været absolut det rigtige. Det synes jeg, at det her studie bekræfter, og det er rigtigt vigtigt," siger Mads Krogsgaard Thomsen, koncernforskningsdirektør i medicinalkoncernen, til Ritzau Finans.

Efter fase 2-programmet gjorde selskabet sig mange overvejelser om, hvilken dosis, der var den rigtige. Novo Nordisk overvejede, om der var niveauer mellem 1,8 mg, som er den højeste godkendte dosis til behandling af type 2 diabetes, hvor liraglutid sælges under varemærket Victoza, og den nu valgte dosis på 3 mg.

Læs også: Novo beviser 6 pct. vægttab med Victoza 

Større blodsukkersænkning

Novo har med 1,8 mg liraglutid vist en bedre blodsukkersænkende effekt end alle de lægemidler, det er blevet testet op imod, og det, som man ifølge Mads Krogsgaard Thomsen kunne have været lidt nervøs for, var, om en 3 mg dosis ville bidrage med yderligere blodsukkersænkning.

Men det kunne den. Der var en signifikant forskel i 3 mg liraglutid både på vægt og blodsukkerkontrol, og det er selskabet glad for.

"Det, vi blandt andet kan sige om det her studie, er, at hvis du behandler type 2 diabetes for blodsukker, har vi nogle rigtigt gode doser, der hedder 1,2 og 1,8 mg. Men har du meget overvægtige diabetikere, ser vi en merværdi for 3 mg både hvad angår vægttab og blodsukkerkontrol," siger forskningsdirektøren.

Direkte fordele

Derudover kigger Novo på en lang række biomarkører, som siger noget om, hvordan stoffet virker på forskellige punkter, herunder fedtstoffet i blodet og hjerte-kar-risici, og her er det generelle billede, ifølge Mads Krogsgaard Thomsen, at 3 mg dosis virker bedre på stort set alle disse parametre end 1,8 mg.

"Vi bekræfter en rigtig god blodsukkerkontrol med 1,8 mg, men det er klart, at går vi helt ned til 6,5 pct., som er meget ambitiøst, og hvor man begynder man at sige, at du stort set ikke har sukkersyge mere, så ser vi, at 3 mg har virket bedre end 1,8 mg," siger Novo Nordisks koncernforskningsdirektør og fortsætter:

"Hvis du vil have helt excellent kontrol, skal du nok adressere både vægt- og blodsukkerproblematikken. Det er jo også interessant. Og ved at få reduceret vægten så markant, som vi gør her, får du nogle direkte fordele også på blodsukkerbehandlingen. Det er i hvert fald sådan, som jeg tolker det"

 Analytiker: Stærke fedmedata fra Novo

 Storbank sår tvivl om Novos fedmepotentiale

 Storbank: Markedet undervurderer Novos svagheder

 Lillebroderen i Novo Nordisk i vækst-humør 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 38

Ugen bød på en milliardkontrakt til Bavarian Nordic, mens Novo Nordisk forventer at sende et ugentligt insullin på markedet inden længe. Medicinrobotter skal erstatte manglende medarbejdere i sundhedsvæsenet. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier