Storbank sår tvivl om Novos fedmepotentiale

En af verdens største banker stiller sig tvivlende over for det kommercielle potentiale i Victoza i kølvandet på Novo Nordisks offentliggørelse af fedmestudiet med midlet.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Prisen er for høj, og effekten er ikke tilstrækkelig høj i forhold til eksisterende behandlingsmuligheder.

Så klar er meldingen fra en af verdens største banker, Barclays, i et analysenotat omhandlende data fra Novo Nordisks fedmestudie på diabetesmidlet Victoza.

"Det er det kommercielle potentiale for liraglutid (Victoza, red.) i fedme, som vi fortsat er usikre på. Andre, nyligt godkendte behandlinger synes at give nogenlunde samme effekt i en lignende patientpopulation, men er oral snarere end injiceret og er langt billigere, med en pris på bare 5-6 dollar per dag, sammenlignet med 20-25 dollar per dag for liraglutid. Vi ser dette som vigtigt i et marked, hvor det er vanskeligt at få tilskud," skriver banken således.

Bekymrende effekt

Den første lancering af et fedmemiddel i USA, Vivus' Qsymia, har allerede efter kort tid vist, at prisen kan blive et vigtigt issue i kampen om markedet; Vivus har således efter blot et halvt år på markedet set sig nødsaget til at sænke prisen på Qsymia.

Men først skal Victoza godkendes som i fedmeindikationen, og her ser Barclays også en række udfordringer.

"Selv om liraglutid 3 mg viste lidt bedre effekt end Arenas Belviq i en lignende patientpopulation, så havde den lavere 1,8 mg dosis en sammenlignelig effekt med Belviq. Det kan være et problem, hvis FDA er bekymret i forhold til at udsætte en bredere og sundere patientgruppe for risiko for bivirkninger."

Langt lavere topsalg

Barclays ligger da også langt lavere i dens vurdering af topsalgspotentialet for Victoza i fedmebehandling end de danske banker, hvor f.eks. Sydbank senest tirsdag har sat det til 22 mia. kr.

"Vi forventer et topsalg på 1,1 mia. dollar af liraglutide i fedme, under forudsætning af en smule mere end 100.000 patienter i behandling over en 12 måneders periode på amerikanske priser. Vi forventer liraglutid mod fedme vil blive rettet mod præ-diabetikere med klare tegn på prædiabetes, hvoraf der er en anslået 10 millioner i USA."

Afslutningsvist påpeger banken, at en godkendt fedmeindikation faktisk kan gøre mere for at styrke lægemidlet i lægernes bevidsthed, hvilket igen kan styrke midlets salg rettet mod diabetes.

Afventer større studie

Det skal dog også nævnes, at storbanken fortsat afventer det store Obesity and Pre-diabetes-studie, der kommer i andet kvartal, før man for alvor kan afgøre fedmepotentialet. Det gør de danske banker også.

"Vi forventer et markant større vægttab, når resultatet af et mere omfattende fase 3–studie offentliggøres medio 2013. Her er der udelukkende inkluderet testpersoner, som ikke allerede har type 2-diabetes, men kun overvægt og pre-diabetes," skriver Nordea Markets således.

"Resultaterne levede op til FDA's krav for godkendelse, men det var ikke prangende ("no slam dunk"). Men vi tror, at resultaterne fra et større og vigtigere studie i andet kvartal vil være bedre, da det er en anden patientbefolkning (ikke-diabetikere), som burde have bedre respons, tilføjer Danske Banks analytikere ifølge Ritzau Finans i en kommentar.

 Storbank: Markedet undervurderer Novos svagheder

 Analytiker: Stærke fedmedata fra Novo

 Novo beviser 6 pct. vægttab med Victoza

 Novo: EU vil også undersøge diabetesbivirkninger

 FDA gransker studier af bivirkninger ved diabetesmedicin 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også