Analytiker: Stærke fedmedata fra Novo

Novo Nordisk indfrier ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen forventningerne til midlet Victozas potentiale til fedmebehandling. En anden analytiker er dog lidt mere skeptisk.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR

De netop offentliggjorte data fra Novo Nordisks fedmestudier på diabetesmidlet Victoza lever op til Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansens forventninger.

"Overordnet set er det stærke data. Jeg noterer mig, at der er et vægttab på 6 pct., og at andelen af patienter, som taber sig mere end 5 pct., ligger på 50 pct. Dermed lever man op til de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA's vægtreduktionskriterier."

Det siger han i kølvandet på, at Novo Nordisk netop har offentliggjort data fra forsøg med overvægtige mennesker; resultater, der giver forhåbninger om, at selskabets diabetesmedicin, Victoza, i større doser også kan anvendes mod fedme.

Novo oplyser, at 846 overvægtige eller svært overvægtige mennesker med type 2-diabetes deltog i studiet. Deltagerne havde ved studiets start en gennemsnitsvægt på ca. 106 kg og et BMI på 37. I forhold til dette udgangspunkt havde deltagere, der blev behandlet med Victoza 3 mg og 1,8 mg efter 56 uger opnået et vægttab på henholdsvis 6 pct. og 5 pct. mod et vægttab på 2 pct. for deltagere, der fik placebo, altså snydemedicin.

Bedre end konkurrenten

"Hvis man sammenligner med konkurrenten Arenas fedmemiddel Belviq, så lå andelen, der tabte sig mere end 5 pct. på 37,5 pct. Endvidere ligger andelen, der taber sig mere end 10 pct. på 16,3 pct. for Belviq og 22 pct. for Victoza."

Analytikeren understreger, at dette studie tager udgangspunkt i type 2-diabetikere.

"Vi vil formodentlig se et endnu større vægttab, når de kommer med deres store studie 'Obesity and Pre-diabetes', som kommer i andet kvartal. Men det her vægttab på 6 pct. ser ganske lovende ud i forhold til de data, vi formodentlig kommer til at se senere."

Det er dette studie, der for alvor vil vise, om Victoza kan blive en blockbuster inden for fedmebehandling.

Det indeværende studie har imidlertid et andet aspekt, der, hvis det bliver fastholdt i det senere, større studie, kan have essentiel betydning for Novo Nordisk. Studiet viser nemlig, at 67 pct. af patienterne opnår et acceptabelt langtidsblodsukker, mod Belviqs 50,4 pct.

"Og det er jo noget af det, der skal sikre Novo Nordisk, at Victoza mod fedme bliver attraktivt for betalere og tilskudsmyndigheder. Her ligger det kommercielle potentiale. De vil i højere grad kunne opnå tilskud, hvis de kan vise, at midlet har en positiv effekt på andre ting end lige kropsvægten."

Sneboldseffekt

Aktiemarkedet reagerer dog ikke positivt på nyheden om Victozas fedmedata. Aktien er siden offentliggørelsen faldet fra kurs 976 til kurs 958 (kl. 13.32). Det tilskriver Alm. Brand Markets-analytiker Michael Friis Jørgensen en række faktorer.

"Markedet reagerer muligvis på, at der ikke er større forskel end 1 procentpoint på de to doser 1,8 mg og 3 mg. Det er de første data, og man skal passe på med ikke at overfortolke, men effektiviteten på den højere dosis er måske lidt til den lave side, og det er med til at skabe usikkerhed omkring de næste studier, og hvorvidt det bliver effektivt nok til at blive godkendt af FDA. Og dermed skaber det også usikkerhed om Novos langsigtede perspektiv,” siger han og fortsætter:

"Vi ser muligvis også en effekt af, at Tresiba ikke blev godkendt og, at der for nyligt blev skabt usikkerhed omkring hele denne klasse af midler, som Victoza tilhører. Den sneboldseffekt er de her data ikke stærke nok til at ændre."

 Novo beviser 6 pct. vægttab med Victoza

 Novo: EU vil også undersøge diabetesbivirkninger

 Rebien ser positiv markedsudvikling for fedme-lægemidler

 Glaxo-chef tvivler på Novos fedmemedicin

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også