MedWatch

Pfizer involveret i massiv korruption

Medicinalgiganten Pfizer beskyldes for at have bestukket læger i otte lande. Selskabet har nu indgået forlig, der svarer til en halv procent af det årlige overskud. Pfizer langt fra eneste eksempel.

Foto: Svilen Milev / Stock.Xchng

Bulgarien, Kina, Kroatien, Tjekkiet, Italien, Kasakhstan, Rusland og Serbien.

Her har læger ifølge Information siden 2011 fået point fra medicinalselskabet Pfizer, hvis de udskrev firmaets lægemidler, og for disse point kunne de få forskellige gaver, såsom mobiltelefoner, lægevidenskabelige bøger, te-sæt og læsebriller.

Anklagen mod Pfizer kommer fra USA's børstilsyn, som har holdt øje med Pfizer lige siden 2004, hvor Pfizer selv opdagede upassende betalinger i deres nyerhvervede afdeling i Kroatien og rapporterede om disse til den amerikanske regering.

Der har ifølge børstilsynet ikke været tale om enkeltstående problemer, bonusprogrammet i Kroatien er kun ét sted ud af mange, hvor bestikkelsen af læger har fundet sted, og dermed har selskabet forbrudt sig mod den amerikanske lovgivning kaldet FCPA ( Foreign Corrupt Practices Act).

Lille bøde pga. samarbejde

Topledelsen i selskabet har ifølge Pfizer selv ikke været klar over bestikkelsen, men har samarbejdet med myndighederne. Og det belønnes.

For selskabet har indgået forlig med myndighederne. Et forlig på 60,2 mio. dollar, hvilket kun udgør en halv procent af firmaets årlige overskud, som i 2011 var på 67,4 milliarder på globalt plan.

Ben Heineman fra Harvards Kennedy School of Government siger til The Economist, at den relativt lille bøde, som Pfizer modtog, var Justitsministeriets måde at vise, at når man samarbejder i opklaringen, bliver man lempeligt behandlet.

Reuters konstaterede i februar 2012 gennem aktindsigt i indberetninger til det amerikanske børstilsyn, at mindst otte af verdens ti største medicinalfirmaer havde advaret om potentielle omkostninger i forbindelse med korruptionsretssager på udenlandske markeder.

 Global lægemiddelkoncern i søgelys for bestikkelse

 Novo-konkurrent accepterer milliardbøde

 Tysk domstol afviser skelsættende korruptionssag

 Indisk kontrolinstans beskyldt for korruption  

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier