Novo-konkurrent accepterer milliardbøde

GlaxoSmithKline kommer til at punge ud med et tocifret milliardbeløb, efter at medicinalgiganten har erklæret sig skyldig i en række anklager om brud på på lægemiddellovgivningen.
Af RITZAU FINANS

Det britiske medicinalselskab GlaxoSmithKline (GSK) skal sammenlagt betale tre milliarder dollar (knap 18 milliarder kroner), efter det mandag erklærede sig skyldig i anklager om brud på den amerikanske lovgivning for lægemidler.

GSK, der blandt andet konkurrerer med Novo Nordisk inden for behandling af diabetes, accepterer dermed at have overtrådt reglerne for markedsføring af medicin og tilbageholdt oplysninger om lægemidlerne.

GSK markedsførte blandt andet sit antidepressionsmiddel Paxil over for personer under 18 år, selv om lægemidlet kun var godkendt til voksne patienter. Desuden blev et andet lægemiddel markedsført til behandling af sygdomme, det ikke var godkendt til.

Ifølge den amerikanske anklagemyndighed markedsførte selskabet sine lægemidler til det "ekstreme". Blandt andet ved at distribuere en misvisende videnskabelig artikel om et af dets produkter samt tilbyde læger middage og andre goder.

Ifølge anklagemyndighederne kan det sidestilles med korruption, skriver den britiske avis The Guardian.

"Sælgerne fra GSK bestak praktiserende læger til at udskrive recepter på selskabets midler ved at tilbyde dem alle former for underholdning og tjenester. Lige fra ferier på Hawaii over billetter til Madonna-koncerter," siger den offentlige anklager Carmin Ortiz.

I et andet tilfælde undlod GSK at indlevere resultater fra en undersøgelse af diabetesmidlet Avandia til den amerikanske lægemiddelstyrelse. Også det er et brud på lovgivningen.

Aftalen med myndighederne omfatter en milliard dollar i bøde til GSK. Desuden skal selskabet betale dobbelt så meget i private søgsmål.

 Novo slipper for overbetalingssag 

 GSK vinder vigtig højesteretssag om overtidsbetaling 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også