MedWatch

Storbank: Så meget øger liberalisering Matas' værdi

Bliver apotekerloven ændret, så Matas kan komme ind på markedet, stiger værdien af selskabet ifølge Carnegie med flere milliarder. Andre ser dog også liberaliseringen som en trussel for detailkæden.

Der er en joker i børsnoteringen af Matas, der kan øge værdien af selskabet med så meget som 2,2 mia. kr.

Det vurderer storbanken Carnegie, der er af en bankerne bag Matas' mulige børsnotering, i en analyse, der er sendt ud til institutionelle investorer.

"En gamechanger i Matas er moderniseringen eller liberaliseringen af den danske apotekersektor. Det kan åbne et 12 mia. kr. stort marked. Ifølge vores beregninger kunne Matas generere en profit på mere end 200 mio. kr., hvis monopolet brydes, svarende til ca. 40 pct.af selskabets nuværende EBIT," skriver Carnegie i analysen, som Børsen er kommet i besiddelse af.

Udenlandsk trussel

Storbanken har bl.a. holdt Matas op mod sammenlignelige selskaber fra andre lande, og vurderet en teoretisk indre værdi på mellem 5,5 og 6,5 mia. kr. før en rabat, og derudover vurderet, at en liberalisering vil kunne tilføre 2,2 mia. kr. til denne værdi.

"Baseret på en formodet 25 pct. sandsynlighed tilfører det ca. 10 pct. til vores teoretiske værdiansættelse," skriver Carnegie ifølge Børsen.

Andre er dog noget mere konservative. Bl.a. Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen, der kalder liberaliseringen en lottokupon og værdiansætter selskabet til 3,2 mia. kr. efter gæld og en rabat ved børsnotering.

Porteføljemanager Karsten Søndermølle fra SEB Asset Management ser endda liberaliseringen af markedet som en potentiel trussel for Matas.

Der kunne komme en udenlandsk apotekerkæde ind, som siger, at det her, det kan vi bare. Det har vi vist i andremarkeder, så det kan vi også gøre i Danmark. Hvis det var en Boots-lignende ting, så kan de måske også komme ud med et bredere sortiment, som også vil bevæge sig ind på Matas' gamle kernemarked. Så vil det være en trussel," siger han til Børsen.

 Analytiker: Apoteks-liberalisering en lottokupon

 Matas bekræfter: Skal børsnoteres

 Medicinalgrossist: Eksisterende kunder frem for Matas

 Kommission: Matas skal drive apoteker

 Her står parterne i liberaliserings-debatten 

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier