MedWatch

Kommission: Matas skal drive apoteker

Apotekerloven skal moderniseres, og nu presses regeringen yderligere på spørgsmålet om, hvorvidt detailkæder som Matas skal have lov til at drive apoteker under forudsætning af, at der er ansat sundhedsfagligt personale. Produktivitetskommissionen, der er nedsat af regeringen, er entydigt på Matas’ side.

Foto: Colourbox

Den kommende liberalisering af apotekerloven, der kan betyde en afskaffelse af apotekernes monopol, har i løbet af de seneste måneder været genstand for heftig offentlig debat, hvor de involverede parter har været splittede. I går fremlagde den såkaldte Produktivitetskommission sin rapport, og her er der udpræget opbakning til en kraftig modernisering af apotekerloven.

”Produktivitetskommissionen anbefaler, at reguleringen af apotekerbranchen justeres med henblik på at styrke konkurrencen på området, så de markedsmæssige potentialer udnyttes bedre,” skriver kommissionen i rapporten og uddyber:

”De største barrierer for det er netop antalsreguleringen og ejerskabsrestriktionerne, og der synes ikke at være sundheds- eller forsyningsmæssige problemer forbundet med at give materialister, supermarkeder og andre aktører lov til at ansætte farmaceutisk personale og sælge receptpligtig medicin. I flere tilfælde ville dette kunne ske via udnyttelse af allerede eksisterede butikker, det vil sige butik-i-butik løsninger,” fremgår det af rapporten.

Matas har tidligere fået stor opbakning fra blandt andet Konkurrencestyrelsen og erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen, mens eksempelvis Lægemiddelindustriforeningen (Lif) er på apotekernes side. Hvis du vil læse mere om, hvor de forskellige parter står i spørgsmålet om den kommende modernisering af apotekerloven, så læs mere her.

Brug for mere konkurrence

Produktivitetskommissionen mener, at Matas’ potentielle tilladelse til at sælge receptpligtig medicin vil være godt for forbrugerne.

”Tilskyndelsen for den enkelte apoteker til at dygtiggøre sig og effektivisere forretningen hæmmes af, at det hverken er muligt at konkurrere på prisen, der fastsættes kollektivt, eller at høste stordriftsfordele ved fx at åbne en hel kæde af apoteker,” fremgår det af rapporten.

Allerede ved udgangen af 2012 skulle Moderniseringsudvalget have fremlagt sin rapport, der skulle danne baggrund for en modernisering af den omdiskuterede apotekerlov. Rapporten er endnu ikke blevet offentliggjort, og det vides fortsat ikke, hvornår den bliver det.

Hvis du ønsker at nærstudere Produktivitetskommissionens rapport, kan du læse den her.

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier