Analytiker: Apoteks-liberalisering en lottokupon

Sydbank-analytiker mener ikke, at nye aktionærer up front skal betale for det potentiale, Matas måtte stå over for ved en liberalisering af markedet for receptpligtig medicin.
Foto: Sydbank/PR
Foto: Sydbank/PR
Af Ritzau Finans

Børsnoteringen af Matas bliver næppe helt så stor som de 6 mia. kr., der har været fremme i Berlingske. Det vurderer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, der har kigget på tallene og på baggrund af en konvolutberegning når frem til en børsværdi i størrelsesordenen 3,2 mia. kr.

Sydbank-analytikeren har i sine beregninger blandt andet set på, hvorledes amerikanske materialistkæder og europæiske supermarkeder er prissat. Dermed er han nået frem til, at Matas bør handle til 8-10 gange driftsindtjeningen før af- og nedskrivninger, som han estimerer vil lande på 640 mio. kr. i 2013/14.

Med en midtermultipel på 9 lander værdien af kæden på 5,75 mia. kr., hvorfra der skal trækkes Matas' gæld på 1,75 mia. kr. samt en børsrabat på estimeret 20 pct., der skal lokke købere til. Dermed lander værdien på 3,2 mia. kr., mener Søren Løntoft Hansen.

Husk på Pandora og TDC

"Jeg mener, at investorerne med Pandora og TDC i frisk hukommelse skal have en klækkelig rabat på det her. Samtidig er Matas i mine øjne ikke nogen vækstcase, men snarere en udbyttecase," siger han til Ritzau Finans.

Han spår, at væksten skal komme fra de 1,2 mio. medlemmer af selskabets loyalitetsprogram, Club Matas. Derimod ligger der ikke meget vækst og venter i en udbygning af butiksnetværket, der i forvejen tæller 293 butikker i Danmark, hvoraf 35 ejes selvstændigt af butiksindehavere.

"Jeg tager i min værdiansættelse af Matas udgangspunkt i, hvordan væksten ser ud for Matas på det marked, det i øjeblikket befinder sig på. Det er et marked, der i øjeblikket vokser 3-4 pct. om året, og jeg tror ikke, at Matas vil kunne vokse meget mere. Det er jo et meget butiksmættet marked. Der er en Matas-butik i næsten hver eneste by.

Det er jo stort set kun Videbæk og Egtved og Vissenbjerg, der ikke har en Matas-butik. Det vil selvfølgelig kunne overtage nogle af de selvstændige Matas-butikker, men der ligger ikke mange muligheder i forhold til en ekspansion på det danske marked, "mener Søren Løntoft Hansen.

Udlandet er en udfordring

Han ser samtidig med skepsis på mulighederne uden for Danmark.

" Lige så svært, som det vil være for udenlandske aktører at komme ind på det danske marked, lige så svært vil det være for Matas at ekspandere i udlandet. Det, tror jeg heller ikke, er gangbart," lyder konklusionen.

Apoteker-liberalisering vigtig

En mulighed kan dog vise sig, hvis Matas får lov til at gå apotekerne i bedene og sælge medicin på recept. Det er et marked, som har en værdi i størrelsesordenen 12 mia. kr., eller en pæn bid mere end det nuværende materialistmarked på 8,5 mia. kr., hvoraf Matas sidder på en markedsandel på omkring 38 pct. Dette vil dog kræve en yderligere liberalisering af medicinmarkedet.

"Den her lottokupon med, om Matas kommer ind på apotekermarkedet, må tilfalde de nye aktionærer. Der mener jeg ikke, at aktionærerne bør betale for, at Matas muligvis en gang kommer ind på det marked, "konstaterer Søren Løntoft Hansen.

Matas har fredag bekræftet, at det agter at gennemføre en børsnotering. Det er de to storaktionærer CVC Capital Partners og Materialisternes Invest, hvis ejere er tidligere Matas-butiksindehavere, der vil sælge ud af deres aktieposter i forbindelse med den planlagte notering.

Desuden vil direktionen, nøglemedarbejdere og visse tidligere og nuværende medarbejdere sælge en del af deres aktier til storaktionærerne pro rata-baseret på deres eksisterende aktiebeholdning i selskabet.

Det sker primært for at dække skatteforpligtelser i forbindelse med udbuddet, oplyser Matas.

Kommission: Matas skal drive apoteker

Matas bekræfter: Skal børsnoteres 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også