Her står parterne i liberaliserings-debatten

Fronterne er trukket skarpt op i opgøret om liberalisering af apotekersektoren – et opgør, der nærmer sig en afslutning. Også på ministerplan kan det trække op til et sammenstød mellem partifæller.

Hvem vejer tungest på vægtskålen, når det gælder om at bevare eller fjerne apotekernes monopol? Det får danskerne snart svar på, når moderniseringsudvalget fremlægger sin rapport, og når magthaverne træffer deres beslutning.

Danmarks Apotekerforening har kæmpet hårdt for at gøre Danmark opmærksom på, hvad de mener, er de negative konsekvenser ved at ophæve apotekernes monopol på receptmedicin. Med sig ved frontlinjen har apotekerne Lægemiddelindustriforeningen (Lif), grossisterne, en række centrale sundhedsordførere og i hvert fald dele af den generiske industri og parallelimportørerne.

”(...) Man skal ikke gøre medicindistribution til en idealistisk slagmark. I stedet bør man have nogle sundhedsfaglige værdier for medicindistribution og medicinsalg. Medicin handler om sundhed, ikke om købmandskab,” sagde Henrik Kaastrup til MedWatch, da han trådte ind som direktør for grossisten Nomeco.

Et "naturligt monopol"

På et apotekerseminar i november 2012 markerede også Lif sine holdninger til apoteker-monopolet.

”Det er ikke almindelige hyldevarer. Det er ikke et normalt marked, vi har med at gøre. Det, der er afgørende for industrien, er, at patienterne kan have tillid til den, når de står over for en apoteker, og være sikker på, at de ikke får et produkt, som de ikke burde have, fordi apotekerne har andre interesser,” sagde Ida Sofie Jensen, direktør i Lif.

Foreningen vil ikke have et apotekermarked, som der findes i Norge og Sverige, der allerede har liberaliseret markedet.

”Det er et naturligt monopol – Undskyld, hvis der er nogen, der besvimer. Et naturligt monopol er noget, der er samfundsøkonomisk fornuftigt. Et naturligt monopol er, når man sikrer en sammenhæng mellem den opgave, man skal have løst, og den økonomi, der er bag,” påpegede Ida Sofie Jensen.

Lægget op til at bryde monopol

På den modsatte side står Matas i spidsen fuldt af blandt andet Konkurrencestyrelsen, erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen, andre detailkæder, tidligere direktør for DSI Jes Søgaard og Uldum-apotekeren Danji Bhanderi.

”Vi lægger op til at bryde monopolet på apoteksområdet ved en modernisering af sektoren med fokus på tilgængelighed, patientsikkerhed og øget konkurrence, men meget gerne i samarbejde med apotekerne. Det monopol, som har kendetegnet apoteksbranchen, vil vi gøre op med,” sagde Annette Vilhelmsen til Berlingske Business i oktober.

Når man kigger på de to ministre, der har med området at gøre, erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen og sundhedsminister Astrid Krag, er der stor forskel at spore i holdningen til sagen hos de to SF-ministre.

“Mit fokus er – nok ikke overraskende – mere på de sundhedspolitiske hensyn, som faglighed og tilgængelighed.  Jeg ser mere konkurrence som et middel end som et mål i sig selv,” lød det fra Astrid Krag på føromtalte apotekerseminar.

Annette Vilhelmsen er partiformand for SF og dermed også chef for Astrid Krag.

Både Børsen og Berlingske har på baggrund af centrale kilder i regeringspartierne berettet om, at resultatet peger mod en modernisering, frem for en liberalisering. Der er angiveligt udbredt modstand mod at give Matas og andre materialistkæder adgang til at sælge receptpligtig medicin. Når moderniseringsgruppens fremlægger sine forslag til politikerne, skal den danne grundlag for drøftelser i regeringen, og for hvad regeringen kan få igennem i Folketinget.

Forvirrende undersøgelser

Når det drejer sig om, hvor danskerne står i forhold til at bevare eller ophæve apotekermonopolet, afhænger det af, hvordan man spørger.

I en undersøgelse fra Dansk Erhverv blandt 1008 danskere viser, at over 60 procent af danskerne ikke har noget problem med, at apoteker drives af butikker, så længe butiksejerne har apoteksfagligt personale ansat. 35 procent af danskerne svarer, at de synes, at det er en god idé.

Men i en rundspørge fra Danmarks Apotekerforening blandt 1000 danskere svarer 68 procent, at de ikke er trygge ved at få udleveret medicin i detailhandlen. Desuden svarer 81 procent, at det kun bør være en lægemiddeluddannet person, der må eje og drive apotek.

OBS: MedWatch havde ved en fejl listet Pharmadanmarks direktør som pro liberalisering, hvilket nu er slettet fra artiklen. Pharmadanmark er for en modernisering, men mener blandt andet, at det faglige ejerskab skal bevares.

 Avis: Apotekernes monopol har medvind 

 LA: Liberalisering sikrer fortsat billig medicin 

 Den gordiske knude og apotekerne

 Matas: Hvordan kan kondomer true patientsikkerhed? 

 Ministerier kæmper om apotekernes fremtid

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også