MedWatch

LA: Liberalisering sikrer fortsat billig medicin

Sveriges medicinpriser steg efter liberaliseringen i 2009, men det vil de ikke gøre i Danmark, mener Joachim B. Olsen. Tværtimod vil konkurrencen presse priserne ned.

Foto: STINE BIDSTRUP

Der er ingen grund til at tro, at medicinpriserne vil stige i Danmark, hvis man liberaliserer markedet og lader andre aktører sætte sig på den receptpligtige medicin.

Det mener Joachim B. Olsen, folketingsmedlem for Liberal Alliance, i en klumme i MetroXpress. I Sverige liberaliserede man markedet i 2009, og her fik priserne sig et nøk opad.

”Prisstigningerne skyldes ikke liberaliseringen, men at man i Sverige ændrede det særlige auktionssytem, som presser medicinalfirmaerne til at sælge deres medicin billigt til apotekerne. I Liberal Alliance vil vi ikke ændre dette system, og derfor vil priserne på medicin ikke gå op i Danmark,” skriver politikeren.

Lavere priser i sigte

Tværtimod vil den øgede konkurrence føre til lavere priser, skriver Joachim B. Olsen.

”Aktører som store supermarkeder og materialister har stordriftsfordele og har dermed mulighed for at presse priserne yderligere ned til gavn for kunderne.”

Han mener, at man skal kigge på erfaringerne fra liberaliseringen af håndkøbsmedicin.

”Her har detailhandlen bevist, at den klarer opgaven med at sælge håndkøbsmedicin bedre end apotekerne. Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i juni en årsrapport, der viser, at der er langt flere fejl og overtrædelser af reglerne hos apotekernes håndkøbsudsalg end i detailhandlen,” skriver han.

Apotekerne uenige

Apotekerforeningen har førhen fremhævet, på baggrund af tal fra den daværende Lægemiddelstyrelse, at liberaliseringen af håndkøbsmedicin har forårsaget markante prisstigninger.

"Tallene understreger, at det er en misforståelse, når regeringen tror, at en liberalisering af apotekerne kommer forbrugerne til gode. Udviklingen dokumenterer, at reguleringen af apotekerne ikke står i vejen for konkurrence på medicinpriserne i Danmark. Tværtimod stiger prisen på de varer, som ikke falder ind under reguleringen af apotekerne," var svaret fra formanden for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen, i 2010 i en pressemeddelelse.

Apoteker skal sænke priserne på medicin 

Apotek foreslår nævn til kamp mod spekulation  

Kopiindustri: Konkurrencen sikrer gode priser 

Matas: Hvordan kan kondomer true patientsikkerhed? 

Apotek: ”Det er en syg høne, der har lagt det æg" 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier