Omstridt hospitalsdirektør går af efter kritisk rapport

Supersygehuse: En advokatundersøgelse konkluderer, at direktør Suzanne Aaholm var inhabil ved ansættelsen af en byggechef og har misligholdt sit ansættelsesforhold i Region Hovedstaden. I 2010 fyrede Frederiksberg hende som kommualdirektør.
Foto: Kim Bay
Foto: Kim Bay
AF Hans Drachmann og Hans Davidsen-Nielsen, politiken.dk

For anden gang inden for få år må Nordsjællands hospitalsdirektør Suzanne Aaholm træde tilbage som offentlig topchef.

En advokatundersøgelse fastslår, at Suzanne Aaholm var inhabil, da hun sidste år ansatte en projektdirektør til at stå i spidsen for byggeriet af et nyt supersygehus til 3,8 milliarder kroner uden at oplyse, at han også skulle vidne i hendes private voldgiftssag mod Frederiksberg Kommune.

Derfor må hun nu trække sig som hospitalsdirektør efter et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde i Region Hovedstaden.

Ansættelsesforhold misligholdt

Ifølge advokatundersøgelsen har Suzanne Aaholm både overtrådt lovens regler om inhabilitet og forbrudt sig mod sin underretningspligt.

”Vi finder, at Suzanne Aaholm ved det passerede har misligholdt sit ansættelsesforhold, og at der på grund af den udviste misligholdelse foreligger et sagligt grundlag for at indlede en proces med henblik på at indgå en aftale om opsigelse af Suzanne Aaholm,” skriver advokaterne i undersøgelsen, som Region Hovedstaden har valgt at tage konsekvensen af.

Læs også: Hospitalschef gav topjob til vigtigt vidne i millionretssag

Hospitalsdirektør Suzanne Aaholm siger i den forbindelse:

”Jeg har bedt om at blive frigjort fra min stilling i lyset af den kritik, der har været fremført i offentligheden om min habilitet i forbindelse med ansættelse af en projektdirektør på Nordsjællands Hospital. Jeg har valgt at tage konsekvensen af den rejste kritik. Jeg ønsker ikke, at en fortsat debat om min person skal overskygge det spændende projekt, der er i gang med et nyt supersygehus i Hillerød.”

Sagen begyndte i februar, da Politiken kunne afdække, hvordan Suzanne Aaholm havde ansat sin tidligere kollega i Frederiksberg Kommune, Henrik Schødts, til at lede byggeriet af det nye supersygehus i Nordsjælland. Det øvrige ansættelsesudvalg fik imidlertid ikke noget at vide om, at Schødts også skulle vidne i hendes voldgiftssag mod Frederiksberg Kommune, der i 2010 fyrede Suzanne Aaholm for ”grov misligholdelse af ansættelsesforholdet.”

Derfor krævede hun ti millioner kroner i godtgørelse, hvilket voldgiftsretten i november 2012 blankt afviste.

Det centrale spørgsmål i sagen var, om Suzanne Aaholm havde informeret Frederiksbergs borgmester om, at udgifterne til blandt andet en ombygning af rådhuset havde overskredet bevillingen. Det hævdede Suzanne Aaholm, at hun havde. Borgmesteren afviste det.

Ingen kritik af projektdirektør

Da Henrik Schødts stadig var ansat på Frederiksberg havde han i maj 2010 forklaret, at et notat om udgifterne til ombygningen ikke var blevet udleveret til borgmesteren på et møde.

Efter at Henrik Schødts var blevet ansat som byggedirektør under Suzanne Aaholm, afgav han i voldgiftsretten den modsatte forklaring, nemlig at notatet var blevet udleveret til borgmesteren.

Advokatfirmaet Plesner konkluderer i sin undersøgelse, at der ikke »fundet tegn på, at Suzanne Aaholm skulle have forsøgt at påvirke eller faktisk har påvirket Henrik Schødts til at ændre sin forklaring under voldgiftssagen i forbindelse med eller efter ansættelse som projektdirektør.

Projektdirektør Henrik Schødts kan derfor ikke kritiseres i sagen. Det var alene Suzanne Aaholm, der havde en »oplysningspligt«, hedder det i advokatundersøgelsen.

 Sygehuse, universiteter og Novo rykker branche 

 Supersygehuse kan nu modtage udstyr som gave 

 Regionerne løfter sløret for nye hospitalsstuer 

 Nyt initiativ skal få industrien ind i hjertet af supersygehus 

 Overlæge: Mere mobilteknologi, tak

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også