MedWatch

Regionerne løfter sløret for nye hospitalsstuer

På Health and Rehab Scandinavia løfter landets regioner sløret for, hvordan nogle af stuerne skal se ud, når de kommende sygehusbyggerier er færdige. Medwatch fik en præsentation af to stuer.

Model af stue fra supersygehuset i Gødstrup | Foto: Kim Bay

De danske medico- og rehab-virksomheder kan godt begynde at gøre sig klar til at levere udstyr til de mange nye hospitaler, som i øjeblikket bygges eller planlægges bygget over hele Danmark.

Regionerne er nemlig ved at lægge sig fast på, hvordan stuerne skal se ud og løfter lidt af sløret på Health and Rehab Scandinavia-messen, som afholdes i disse dage.

”Der skal så meget glas ind som muligt, så du har udsigt til nogle grønne arealer. Og muligvis en altangang eller en fransk altan, så man kan køre patienten hen eller ud, så de får fornemmelsen af at være udenfor,” fortæller arkitekt Thorkild Hjorth fra Region Midtjylland.

Én skærm

Regionen arbejder kun med enestuer på de nye sygehuse, og modellen, der er en kopi af en hospitalsstue på det nye supersygehus i Gødstruyp, er indrettet med hospitalsseng i midten, en briks, der både fungerer som bænk og seng til pårørende, bord og stole, som vi kender det.

Der hænger dog også en enkelt skærm ud fra væggen i en lang svingarm.

”Vi har én computer, som kan bruges til at komme på nettet, til at se tv til at bestille sin mad osv. Og hvis du vender den, når lægen kommer ind, så kan lægen bruge den til at hente din journal frem og se den,” siger Thorkild Hjorth.

Skjult udstyr

Samtidig indeholder stuen også en mængde medicoteknisk udstyr, som vi kender det fra hospitalsstuerne i dag, men hvor en hel del sandsynligvis skal nyindkøbes. Producenter, der ønsker at levere udstyr skal dog forberede sig på et andet design en det nuværende.

”I stedet for at have de normale paneler med ledninger, sug ilt på tværs, så har vi lavet en lodret gul plade, hvor det er meningen, at alt det skal gemmes bag ved. Den stikker lidt ud fra væggen og i siden er der udtag, så man ikke får så meget synlige installationer, og det skaber lidt mere hjemmelighed”, siger Thorkild Hjorth.

Sikkerhed i fokus

Region Hovedstadens psykiatri præsenterede også, hvordan de nye stuer på Sct. Hans Hospital skal se ud, og her er det især sikkerhed for både patienter og personale, der er i fokus.

”Vi har den risiko, at patienterne kan begå selvmord eller er udadreagerende, og det er klart, det skal man bygge rummet op om, så det er hensigtsmæssigt til de forhold,” siger Kasper Hounisten, der er Sosu-assistent på psykiatrisk center København.

Derfor er der i designet af alt interiør tænkt over, at det ikke må kunne bruges til at skade patienter eller personale. Det gælder eksempelvis skabe, som er indbyggede, ikke har nogle udhængende hængsler, og skrå overkanter på skabslåger, så det ikke er muligt at hænge noget på det.

Af samme grund er knager til tøj af en speciel slags, som bukker ned, hvis man hiver tilpas hårdt i tøjet, og der arbejdes i øjeblikket på, at se, om det er muligt at lave skraldespande, hvor det ikke er muligt at komme til skraldeposen. I øjeblikket bruges spande uden poser, men det er ikke godt for hygiejnen.

Hjemmelighed

Men Kasper Hounisen, der er med på messen for at fortælle om indretningen af stuen, fortæller, at fokus ikke kun har været på funktionaliteten men også designet.

”Det skal være moderne og følge med tiden. Mange har en forventning om, at psykiatrien er trist og grå, men sådan skal det ikke være.”

”De retspsykiatriske patienter bor her jo i mange år, så det er vigtigt, at de føler det lidt hjemligt på en eller anden måde. Det er vigtigt at de ikke føler sig straffet, de er her fordi de er syge, og derfor skal man også sørge for, at de har det godt under rimelige forhold,” siger Kasper Hounisen.

Torsdag afholder Danske Regioner og Dansk Rehab Gruppe konferencen ”Nye sygehuse, nye muligheder” i forbindelse med Health and Rehab Scandinavia.

Foto: Kim Bay
Foto: Kim Bay
 

Sådan ser en model af de nye psykiatriske stuer i Region Hovedstaden ud.

Nyt initiativ skal få industrien ind i hjertet af supersygehus

Regionerne løfter sløret for stor millionsatsning

Regionerne sætter 10 mia. af til ny sundhedsteknologi

Erhvervslivet vil mere på sygehuset  

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk når aktiemilepæl

Novo Nordisk er nu er over 2000 mia. kr. værd på børsen. Selskabet har en ”imponerende evne til konstant at grave dybt i værktøjskassen,” lyder det fra aktiechef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier