Patienter raser over mistet tilskud

Patienter, der bruger stærk smertestillende medicin, kan få vendt op og ned på hverdagen.
Foto: Brian Hoskins / Stock.Xchng
Foto: Brian Hoskins / Stock.Xchng
fpn.dk

Den medicin, som op mod 70.000 patienter bruger, er blevet indstillet til at miste tilskud, og dermed vil medicinen blive langt dyrere for patienterne, som risikerer ubehagelige bivirkninger og økonomisk kaos. Det skriver 24timer.

Indstillingen om ændret tilskud kommer fra Medicintilskudsnævnet, der jævnligt vurderer diverse tilskud på medicin og herefter vejleder Sundhedsstyrelsen, som tager den endelige beslutning.

Hård kritik fra patientforeninger

Denne gang er vejledningen dog skudt helt forbi. Det mener en lang række patientforeninger og eksperter, som har bidraget med i alt 23 høringssvar til Sundhedsstyrelsen.

Det sker, efter nævnet har foreslået, at man fjerner tilskud på flere dyre smertestillende præparater for at få patienter til at bruge den billigere morfin.

Men det vil være ganske fatalt for op mod 70.000 smertepatienter, siger Pia Frederiksen, formand for Foreningen af Kroniske Smertepatienter (FAKS), til 24timer. Både for helbredet og også økonomisk.

I høringssvaret til Sundhedsstyrelsen skriver hun: ‘Bliver indstillingen fra Medicintilskudsnævnet gennemført, vil konsekvensen være ubehagelige valg, en smertepatient vil blive stillet over for. Skal der mad på bordet, er det træning eller behandling, der skal skæres bort, eller er det børnenes tøj, der skal spares væk, for at man kan lægge ud for medicin?’.

En gruppe med få penge

Pia Frederiksen påpeger over for 24timer, at en stor del af patientgruppen er førtidspensionister eller lever for helt små beløb som konsekvens af sygdom og nedsat arbejdstid.

Flere andre patientforeninger og organisationer kritiserer i høringssvar forslaget, heriblandt Danske Patienter og Dansk Apoteker Forening, der ikke mener, at de konkrete praktiske forandringer er tænkt til ende.

12 smerteeksperter er også imod, at man fjerner tilskuddet til de dyrere præparater.

Kritik af dokumentation

Der vil stadig være mulighed for at søge om enkelttilskud til medicinen, men det er ifølge eksperterne en så langsommelig proces og ekstra byrde for lægerne, at det ikke kan opveje tabet af det oprindelige tilskud.

I deres høringssvar kalder smerteeksperterne Medicintilskudsnævnets forslag ‘en cirkelslutning på fejlagtigt grundlag’, og flere steder anfægter de nævnets dokumentation. Blandt andet har nævnet som begrundelse, at kun 8,4 procent har prøvet morfin inden andre præparater, hvilket også var et problem før, men ikke længere, forklarer en af de tolv eksperter, Lona Christrup, professor i klinisk farmaci ved Københavns Universitet.

"Der har været en praksis, hvor hverken de praktiserende læger eller speciallægerne har startet med morfin, og derfor har mange ikke prøvet det først.Men hvis man ser på de seneste opgørelser, er den kurve knækket og er vendt igen," siger Lona Christrup til 24timer med henvisning til, at 20.000 patienter er flyttet fra det dyre oxycondon til det billige morfin fra 2010 til 2011.

"Hvis man beholder de regler vi har nu, så vil det umiddelbart ikke komme til at koste ekstra. Patentet på oxycodon udløber også snart, og så kommer der billigere produkter på markedet. På mange måder virker det, som om det vil skade en hel masse, og besparelserne er tvivlsomme," forklarer Lona Christrup.

Nævnsformand afviser kritik

Formanden for Medicintilskudsnævnet, Mogens Laue Friis, mener dog ikke, at det ændrer situationen, at mange patienter allerede er rykket til det billige morfin.

"Hver gang vi har revurderet et nyt medicinområde, har lægerne som regel ændret adfærd allerede inden indstillingen er kommet ud. Det er også sket her, og det skete også for blodtryksmedicin og antidepressiv medicin. Det er rigtigt fint, at det går i den retning, når debatten kommer i medierne, men det vil ikke ændre indstillingen, for tilskudsændringen skal til, for at de gode takter fremover bliver fastholdt,! siger han og tilføjer, at argumenter om en knækket kurve og dårlige patienter ikke umiddelbart får ham til at se anderledes på indstillingen.

"Vi har kun ændret meget lidt på indstillingen efter høringssvar på andre områder, og de argumenter, der bliver fremført, får mig ikke umiddelbart til at ændre mening," forklarer Mogens Laue Friis til 24timer.

Han pointerer dog, at alle høringssvar vil blive læst nøje igennem.

På tirsdag vil medicintilskuds- nævnet mødes igen og drøfte, om man vil ændre i sin vejledning på baggrund af hørings- svarene. Herefter er det op til Sundhedsstyrelsen at træffe en endelig beslutning.

Styrelsen oplyser til 24timer, at man ikke kan sige noget om, hvornår der vil være en endelig afgørelse.

Eksperter kritiserer på ny Sundhedsstyrelsens reformudkast 

Industrien: Omlægning af medicintilskud rammer de svage 

Professor i skarpt angreb på tilskudsnævn

Medicintilskudsnævn: Vi er ikke restriktive

Direktør angriber håndplukkede top-læger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også