Medicinalchefer revser myndigheder

Danmark forspilder værdifulde eksportmuligheder, fordi Sundhedsstyrelsen har et snævert blik på medicinomkostninger, når danske lægemidler skal vurderes, mener en række topchefer i lægemiddelbranchen.
Foto: shin0/Stock.xchng
Foto: shin0/Stock.xchng

Danske sundhedsmyndigheder er langsomme og snæversynede, når det kommer til vurderingen af lægemidler fra Danmarks egne producenter. Det mener topcheferne fra Novo Nordisk, Lundbeck, Leo Pharma og ALK Abello.

Når man hejser sig op i helikopteren og ser det samlede billede, går den langsomme godkendelse og prisfastsættelsen på det danske marked ud over den danske eksportindtjening. Det skriver dagbladet Børsen.

”Det vil skade statskassen, hvis regeringen sænker tilskuddet til insulin i Danmark, for så sælger vi mindre insulin i Kina og Indien, til lavere priser og vi kommer til at tjene færre penge og dermed betale mindre i skat i Danmark. Det er at skyde sig selv i foden med hånden imellem,” siger Lars Rebien Sørensen, til Dagbladet Børsen.

Selvom det danske marked udgør en meget lille del af omsætningen for medicinalselskaberne, så er de danske myndigheders beslutninger om tilskud og godkendelse afgørende for, om Leo Pharmas lægemidler globalt bliver anerkendt, og dermed på størrelsen af den globale succes, siger direktøren i Leo Pharma, Gitte Aabo. Ulf Wiinberg, topchef i Lundbeck er enig.

”Der meget traditionelt i spørgsmål om tilskudsniveau på lægemidler. Den pris, vi har i Danmark, vil de fleste lande, på nær USA, tage hensyn til, når de skal sætte en indledende pris, og når de skal revurdere prisen,” siger han til Børsen,

Pia Olsen Dyhr, den fungerende danske sundhedsminister, påpeger, at lovgivningen og EU-domstolen ikke tillader, at man i Danmark tager særlige hensyn til produkter, der produceres i Danmark. 

”Styrelsen tager allerede bredere økonomiske betragtninger med i vurderingerne. Desuden bliver de samfundsøkonomiske omkostninger og gevinster ved ny medicin i et vist omfang inddraget, når Dansk Sundhedsinstitut på vegne af Sundhedsstyrelsen vurderer de sundhedsøkonomiske analyser, som virksomhederne indsender til Sundhedsstyrelsen i forbindelse med tilskudsbeslutninger,” siger Pia Olsen Dyhr.

Danmarks eksport af lægemidler steg i 2011 med 12 pct. til 57,5 mia. kr., og eksporten til BRIK-landene er mere end fordoblet de seneste fem år til 5,5 mia. kr. i 2011.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også