Direktør angriber håndplukkede top-læger

Det er de mest restriktive læger, der bliver valgt ind i Medicintilskudsnævnet. Dem, som har mindst tillid til læger i almen praksis, og som er mest kritiske over for at give patienterne adgang til nye lægemidler. Sådan lyder kritikken fra Henrik Vestergaard, vicedirektør i LIF. 
Foto: LIF / PR
Foto: LIF / PR

Lægerne i Medicintilskudsnævnet tilhører lægestandens ”mindst offensive og ambitiøse i forhold til, at vi også i Danmark skal prøve nye lægemidler”. Det mener Henrik Vestergaard, der er vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen, Lif.

Nævnets afgørelser om tilskud vidner ifølge direktøren også om, at de ikke ønsker at give de praktiserende læger meget albuerum til at træffe beslutninger om valg af lægemiddel til deres patienter.

”Trenden i deres afgørelser er, at de ikke har den tillid (til de praktiserende læger, red.), og at de har en restriktiv praksis i forhold til nye lægemidler,” siger Henrik Vestergaard.

Udpeges af ministeren

Medlemmerne i Medicintilskudsnævnet udpeges af ministeren for sundhed og forebyggelse efter indstilling fra Lægemiddelstyrelsen. Ved udpegningen af medlemmer bliver der lagt vægt på viden om, praktisk erfaring med og interesse for fornuftig brug af medicin i almindelighed og medicintilskudsområdet i særdeleshed, står der på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

”Der er nogle, der træffer en beslutning om, hvem der kan stille op, og hvem der bliver valgt ind i Medicintilskudsnævnet,” siger Henrik Vestergaard og fortsætter:

”På den faglige bane har den faglige del af Medicintilskudsnævnet den her restriktive tilgang til, hvad vi skal tilbyde patienterne. Det siger mig, at de personer, der sidder i Lægemiddelstyrelsen – som man kan se på deres beslutninger og indstillinger - helt overvejende står på den banehalvdel, hvor man er mest kritisk over for nye lægemidler.”

Fald i tilskud

Over de sidste fem år er de offentlige udgifter til medicintilskud faldet, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen, mens også medicinalvirksomhedernes omsætning af nye lægemidler er stagneret, viser tal fra LIF.

Henrik Vestergaard kritiserer desuden Medicintilskudsnævnets brug af enkelttilskud til medicin. Med enkelttilskud skal lægen selv tage stilling til at ansøge om tilskud fra staten, hvis patienten skal spare pengene.

Det sparer penge for staten at placere lægemidler i den gruppe i forhold til at give medicinen generelt tilskud, hvor patienten får tilskud uanset hvad. Ifølge Henrik Vestergaard var det oprindeligt meningen, at enkelttilskuddet kun skulle gives ekstraordinært.

”Enkelttilskud har man gjort til en decideret kategori i sin beslutning – en så stor kategori, at der hvert år er næsten 100.000 ansøgninger om enkelttilskud. Det kan man se, for det afspejler sig i deres beslutninger,” siger han. 

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Medicintilskudsnævnet inden deadline.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også