MedWatch

Fårekyllingers superhørelse kan give bedre høreapparater

Et hidtil ukendt høreorgan hos en sydamerikansk fårekylling kan potentielt være et stort skridt i retning af en teknologisk forbedring af mikrofoner i høreapparater. Det viser ny britisk forskning.

Forskere fra to engelske universiteter har gjort et bemærkelsesværdigt fund hos noget så besynderligt som en særlig art af fårekyllinger, der lever i bushen i Sydamerika, og som har superhørelse. Det viser sig nemlig, at fårekyllingens hørelse er indrettet på en måde, så den kan sammenlignes med pattedyrs hørelse. Og dermed også med menneskers. Det skriver fagmagasinet Hørelsen på baggrund af en artikel i Science.

Den særlige fårekylling har fire trommehinder, to på hvert forben, men hidtil har man ikke vidst, hvordan trommehinden er forbundet med sansereceptorerne, som omdanner lydtryk til lydoplevelser. Det er der med den nye forskning ændret på.

”Vi opdagede, ved hjælp af blandt andet mikro-CT-skanninger, et hidtil ukendt organ, der udgør et nøgleelement i disse insekters hørelse. Organet er et væskefyldt rum, hvori den akustiske energi (lydbølger) omdannes til blandt andet den for hørelsen så vigtige elektrokemiske energi,” forklarer dr. Fernando Montealegre-Z fra University of Lincoln i England. Og netop den opdagelse kan på sigt komme hørehæmmede mennesker til gode.

”Hørelsen hos denne art af fårekyllinger lærer os, at komplekse høremekanismer kan finde sted i selv meget, meget små ører. Vi ser altså, hvordan evolutionen har udviklet meget små effektive og sofistikerede mikrofoner. Nu skal vi så til at lære, hvordan vi kan lave det samme,” siger professor Daniel Robert, Bristol University i England.

Det fremgår ikke, hvor lang tid forskerne forventer, det vil tage at udvikle teknologien.

 William Demant i trecifret millionhandel 

 Widex øjner gennembrud i Kina 

 GN: Vi har løbet efter konkurrenterne 

 Studie: Migræne fordobler risikoen for høretab  

 Ny teknologi udvider frekvensen for høreapparater 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier