Supercomputere løser gåde om hjertefejl

Ved hjælp af banebrydende teknologi har danske forskere kortlagt komplekse biologiske processer, der er involveret i medfødte hjertefejl. Forskningen vil på sigt give bedre muligheder for at forebygge, diagnosticere og helbrede sygdomme i hjertet.
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

Et tværfagligt, internationalt forskerteam har nu ved hjælp af supercomputere analysereret millioner af datapunkter. Forskerne har på den måde kortlagt, hvordan en stor mængde forskellige risikofaktorer – fx i form af genfejl – påvirker molekylærbiologiske processer i hjertedannelsen.

"Opdagelsen af en biologisk fællesnævner mellem de mange tusind risikofaktorer er et vigtigt skridt inden for sundhedsforskningen, der på sigt kan forbedre forebyggelse og diagnostik af medfødt hjertefejl," udtaler professor Lars Allan Larsen i en meddelelse fra Københavns Institut. Han er tilknyttet Institut for Cellulær og Molekylær Medicin.

Resultaterne er ifølge Kasper Lage, Director of Bioinformatics ved Harvard University, også interessante i et bredere perspektiv, da det er sandsynligt, at lignende sammenhænge gør sig gældende for sygdomme som skizofreni, autisme, diabetes og kræft.

Behandlinger kan blive mere effektive

Og så kan føre til en individualiseret behandling, der øger chancerne for helbredelse. Forskerne kan nemlig få et bedre billede af, hvordan sammensætningen af variationer i arvematerialet hos en enkelt person kan disponere for sygdom.

"Det er interessant i forhold til arbejdet med at effektivisere og skræddersy behandlinger, så de er optimale for den enkelte patient," udtaler professor Søren Brunak fra the Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet.

Gennem et systembiologisk perspektiv på de store datamængder lykkedes det forskerteamet at kunne se hidtil ukendte og komplekse sammenhænge mellem kendte risikofaktorer og hjertets biologi.

"Systembiologi er et forholdsvist nyt og helhedsskabende forskningsfelt, hvor vi benytter bioinformatik og supercomputere til at undersøge meget komplekse biologiske problemstillinger. Vi kender fx et antal genetiske mutationer, der forårsager hjertefejl. Men vi har først nu vist, hvilke biologiske systemer i hjertet, der bliver påvirket af de pågældende mutationer," udtaler professor Lars Allan Larsen.

 Let forhøjet blodsukker-værdi øger risiko for hjertesygdomme

 Fokus på hjerteproblemer vil ikke påvirke fedme-kandidater

 Studie viser sammenhæng mellem fedme og hjertesygdom

 Hjertet er hans store interesse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også