MedWatch

Studie viser sammenhæng mellem fedme og hjertesygdom

Knap 76.000 forsøgspersoner indgik i studiet

Foto: Carsten Andreasen, Jyllands-Posten - Arkivbillede

Forskere fra Københavns Universitet og University of Bristol kan nu for første gang dokumentere en direkte og klar årsagssammenhæng mellem fedme og hjertesygdomme. Studiet viser, at personer med en høj BMI har større risiko for at udvikle hjertesygdomme som blodpropper, forsnævringer af kranspulsåren og hjertekrampe.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

"Vores forsøg understøtter eksisterende observationsstudier, men vejer langt tungere som videnskabeligt argument. Et BMI-spring på 4 kg/m 2 øger risikoen for hjertesygdom med hele 52 procent, " siger professor Børge Nordestgaard, overlæge på Herlev Hospital og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Knap 76.000 forsøgspersoner indgik i studiet, der bekræfter, hvad der længe har været god latin i medicinalsektoren.

"Observationsstudier har også belyst en sammenhæng mellem hjertelidelser og fedme. Men det er ikke nok til at bevise en direkte sammenhæng. Fede mennesker kan dele egenskaber eller fysiske dårligdomme, der får indflydelse på hjerte og vægt. Eller der kan være tale om omvendt årsagssammenhæng – altså at det er det årlige hjerte, der forårsager fedmen og ikke omvendt, fortæller Børge Nordestgaard.

BMI udregnes ved at dividere personens vægt med højden i anden potens. Som tommelfingerregel bør BMI ikke overstige 25.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier