MedWatch

Minister foreslår nationalt implantatregister

De nuværende regler og godkendelses-procedurer til medicinsk udstyr som metalhofter og brystimplantater trænger til en opstramning ifølge både sundhedsminister Pia Olsen Dyhr og lægerne. Det kan komme til at gå for langsomt på EU-niveau.

Foto: Jens Panduro

Lægemidler er underlagt stramme procedurer for godkendelse og kontrol, mens medicinsk udstyr, der bliver opereret ind i kroppen, blot skal have en såkaldt CE-certificering, ligesom en skrivebordslampe eller en køkkenvask.

Det skal ændres, mener sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

"Der er ingen tvivl om, at lovgivningen om medicinsk udstyr trænger til et grundigt eftersyn - ikke mindst i lyset af de aktuelle sager om visse bryst- og hofteimplantanter," siger ministeren til Mandag Morgen.

Du kan læse mere om de udskældte metalhofter her: Ortopædkirurger dropper metalhofter

Nationale stramninger

Hun vil blandt andet skærpe kravene til klinisk dokumentation af medicinsk udstyr, hvilket der også bliver kigget på i en kommende revision af den europæiske lovgivning. Men ministeren erkender, at der kan gå lang tid, før revisionen træder i kraft.

"Derfor ser vi her og nu på mulighederne for nationale stramninger, der kan styrke patientsikkerheden. Det gælder blandt andet muligheden for at etablere et nationalt implantatregister, så man kan finde frem til de patienter, som måtte have fået indopereret et bestemt implantat."

Formanden for Dansk Ortopædisk Selskab, Benn Duus, efterlyser også skærpede EU-krav og ser gerne krav om flere kliniske test på mennesker, før godkendelsen kan komme i hus.

"Forskellen mellem kravene til lægemidler og medicinsk udstyr er blevet alt for stor til at kunne forsvares. Det er paradoksalt, at der ikke stilles højere krav til klinisk dokumentation til implantater," siger han til Mandag Morgen.

Udskældte metalhofter kan få comeback

 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier